EMANUEL Makron je uspeo da ujedini "žute prsluke" protiv politike koju vodi. Njegovo pismo naciji, zvanično objavljeno u ponedeljak, čiji su delovi procurili u nedelju uveče, pred početak dvomesečne nacionalne debate prouzrokovane građanskom pobunom, mnogi ocenjuju kao dobar prvi korak, ali izdaleka nedovoljan da bi se ispunili zahtevi proistekli iz nagomilanog nezadovoljstva.

Makron je, na pet stranica, dao uvod u debatu od koje se mnogo očekuje. Raspravu je kanalisao u četiri tematska bloka, koji se odnose na fiskalnu politiku i javne rashode, organizaciju države i javnih službi, ekološku tranziciju i, kao četvrto, demokratiju i građanstvo.

Makron će u utorak lično otvoriti debatu u unutrašnjosti Francuske, a u njoj će moći da učestvuju svi Francuzi, u opštinama, zvaničnim institucijama, preko interneta, telefonom, svugde gde se nalaze, u zemlji ili inostranstvu.

Pročitajte još - MARIN LE PEN POČELA TRKU ZA EP: Apeluje na "žute prsluke"

Predsednik je poručio i da nema rasprave o vraćanju poreza na bogatstvo, što je bio jedan od glavnih zahteva "žutih prsluka". Istovremeno je skrenuo pažnju da će građani, ukoliko traže opšte smanjenje poreza, morati da prihvate smanjenje nivoa postojećeg socijalnog sistema, dok učesnici protesta traže upravo suprotno.

Makron je sam, dajući inicijativu, postavio 35 pitanja, od demokratije, preko plata i zaposlenosti, do obrazovanja i imigracije. Predsednik se nadao da će na ovaj način protest sa ulice skrenuti na debatni teren, ali mu opozicija poručuje da njegovo pismo, u kontekstu aktuelne pobune, izgleda kao da vlast živi u paralelnom svetu.