Nemačka kancelarka Angela Merkel, koja se danas u Atini sastala s grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom, pozdravila je poboljšanje finansijskog stanja Grčke nakon što je ta zemlja dobila međunarodnu pomoć.

"Teške godine su prošle, ali smo uspeli da osnažimo evropski duh. Grčki narod je prošao kroz veoma tešku fazu i želela bih da zahvalim za ono što je Grčka postigla uprkos finansijskim teškoćama i oštrim merama štednje, kao i za ono što Grčka postiže čak i sada", rekla je Merkelova uoči zvaničnog sastanka sa Ciprasom, prenosi AP.

Cipras je Merkelovu podsetio da je poslednji put bila u poseti Grčkoj kada je njegova zemlja bila u zenitu krize.

PROČITAJTE JOŠ: Merkel: Očuvati Evropsku uniju - projekat mira i blagostanja

"Sada dolazite u drugačiju Grčku, koja je posle velikih poteškoća uspela da prevaziđe finansijsku krizu", rekao je grčki premijer.

Kako je dodao, uprkos "razilaženju u stavovima, sukobljavanjima i neslaganjima", Grčka i Nemačka su od tada uspele da uspostave dobre odnose.

PROČITAJTE JOŠ: Cipras: Vlada radi punim tempom do kraja mandata

Uoči današnjeg dolaska nemačke kancelarke Angele Merkel u Atinu, grčke vlasti zabranile su sva protestna okupljanja u centru grada i najavile zatvaranje ulica i nekih metro stanica.

Merkelova je, inače, došla u prvu zvaničnu posetu Atini posle 2014. godine.

Uoči posete, nemačka kancelarka je pohvalila strpljivost Grka tokom reformskih procesa proteklih godina.

Nemačka je bila najveći pojedinačni donator finansijskom paketu pomoći Grčkoj od 2010. godine.

Teme razgovora Angele Merkel i Aleksisa Ciprasa bi, osim finansijske i evropske politike, trebalo da budu i migracije i Prespanski sporazum Grčke i Makedonije.

GRČKA POLICIJA BACILA SUZAVAC NA DEMONSTRANTE

Grčka policija bacila je danas suzavac na malu grupu levičarskih aktivista koji su protestovali protiv posete nemačke kancelarke Angele Merkel Atini.

Prkoseći zabrani demonstracija u centru grada tokom dvodnevnog boravka Merkel u Grčkoj, nekoliko desetina ljudi se odvojilo iz grupe od oko 400 demonstranata i uspelo da probije policijski kordon pre nego što su potisnuti.

Nema izveštaja o povređenima ili hapšenjima.

Za bezbednost u Atini se danas i sutra brine oko 2.000 policajaca, helikopter i dronovi, dok su neke ulice i stanice metroa zatvorene.

Najveći broj Grka krivi Merkel za mere štednje tokom većeg dela ove decenije, koje su dovele do velike i duge recesije i velikog pada životnog standarda.

Nemačka je bila najveći zajmodavac u tri međunarodna paketa pomoći koje je Grčka primila od 2010. do 2018, dok se borila s finansijskom krizom. U zamenu za pomoć, niz grčkih vlada je morao da povećava poreze, smanjuje penzije i plate.