PRETNjA Donalda Trapma da bi vojska mogla da puca na migrante koji pri pokušaju da ilegalno uđu u SAD, ako budu gađali vojnike kamenicama, poslednja je u nizu njegovih, sve oštrijih, izjava o izbeglicama. Prethodno je najavio da će na granicu SAD sa Meksikom poslati još 15.000 naoružanih vojnika da spreče nelegalni ulazak u zemlju hiljada izbeglica koje putuju ka granici i trenutno su na oko 1.600 kilometara od nje.

Prema Trampovim rečima, nekoliko migranata je gađalo kamenicama pripadnike meksičkih snaga bezbednosti kada su prelazili granicu između Gvatemale i Meksika.

- Ako budu bacili kamenice na našu vojsku, naša vojska će odgovoriti - rekao je Tramp i dodao da je vojsci rekao da kamenice smatraju puškama. - Svaki bačen kamen, kao što je to učinjeno meksičkoj vojsci, meksičkoj policiji, gde su povređeni policajac i vojnik Meksika, smatraćemo vatrenim oružjem, odnosno - puškom.

Pročitajte još - Tramp šalje 15.000 vojnika na granicu sa Meksikom?

Izjava portparola Ministarstva odbrane da ne želi da komentariše "hipotetičke situacije", da su vojnici obučeni, s pravom na samoodbranu, ali koji su prvenstveno zaduženi da sprovedu zakon, stigla je kao ublažavanje oštrog tona predsednika.

Tramp je rekao i da SAD privode kraju izradu plana koji neće dozvoljavati azil ljudima koji su ilegalno ušli u zemlju. Sadašnji Imigracioni akt dozvoljava da svaki imigrant koji dođe u SAD može da zatraži azil, bez obzira na to kako je ušao u zemlju.

Samo nekoliko dana pred izbore za Kongres na sredini predsedničkog mandata, mnogi analitičari karavane očajnika koji putuju ka obećanoj zemlji smatraju "kao poručenim" za Trampovu antimigracionu predizbornu retoriku kojom prikuplja poene za svoju Republikansku partiju.

U međuvremenu, već nedeljama migranti iz centralnog dela Amerike kreću se preko Meksika ka američkoj granici. Iznemogle, iscrpljene, u kampu u južnom Meksiku čeka ih, kažu medijima, nesnosan smrad, zmije otrovnice, slabo osvetljenje... Iznureni višednevnim pešačenjem, mnogi su odustali ili zatražili zaštićeni status u Meksiku.

Pročitajte još - Tramp planira da šalje vojsku da zaustavi migrante (FOTO)

Prema podacima američkog Ministarstva unutrašnjih poslova, 3.000 migranta zasada je podnelo zahtev za izbeglički status. Sličnih karavana bilo je i ranijih godina, ali tek se američki predsednik proteklih meseci fokusirao na pograničnu bezbednost, čime je postala jedna od njegovih najvažnijih tema u kampanji.

TRUDI SE DA NE LAŽE

UVEK želim da kažem istinu. Kad god mogu, kažem istinu. Ponekad se desi nešto drugačije ili neka promena, ali volim da uvek budem iskren - izjavio je Tramp za američku televizijsku mrežu Ej-Bi-Si i dodao: - Pokušavam, zaista pokušavam.