POLjSKI predsednik Andžej Duda izjavio je da Poljska od Nemačke još uvek očekuje isplatu reparacija za štete počinjene tokom Drugog svetskog rata.

- Prema mojim saznanjima, reparacija nije završen proces - rekao je Duda u razgovoru za nedeljno izdanje nemačkog dnevnika “Bild”.

Navodi se da je Duda, uoči nemačko-poljskih konsultacija na nivou vlada zakazanih za petak u Varšavi, govorio o veštačenju koje je naložio nekadašnji poljski predsednik Leh Kačinjski, a iz kojeg proizlazi da ratna odšteta Poljskoj nije isplaćena.

Pročitajte još: Poljaci odrešili kesu zbog američkog "Patriota"

Duda je napomenuo da se to posebno odnosi na glavni grad Varšavu, koju je nemačka vojska tokom Drugog svetskog rata gotovo potpuno uništila.

- Radi se o istini i preuzimanju odgovornosti - rekao je Duda, i dodao da je i jedna poljska poslanička grupa potvrdila da reparacije nisu rešene.

Navodi se da su predstavnici poljske vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS) u aprilu izračunali da bi Nemačka Poljskoj morala da isplati oko 700 milijardi evra odštete.

Nemačka, inače, odbija da isplati reparacije pozivajući se na sporazum iz pedesetih kojim su se Sovjetski Savez, a posle i Poljska, odrekli nemačkih reparacija.

POD PRISILOM

PREMA međunarodnom pravu, zahtevi za ratne reparacije zastarevaju nakon 30 godina, ali vladajuća konzervativna stranka u Poljskoj odbacuje valjanost tog dokumenta. Ističe da je bio potpisan pod prisilom Sovjetskog Saveza.