Iza dejstava Carigradske patrijaršije u Ukrajini stoje Sjedinjene Američke Države, izjavio je u petak šef Odeljenja za spoljne crkvene veze Moskovske patrijaršije mitropolit volokolamski Ilarion.


On je objasnio da je, sudeći po dejstvima američkih političara, Vašington zainteresovan za slabljenje kako same Rusije, tako i Ruske pravoslavne crkve.


Ta užurbanost s kojom sada Carigradska patrijaršija preduzima svoja dejstva svedoči o tome da ona ispunjava nalog spolja“, rekao je Ilarion u intervjuu italijanskom listu „Mesađero“.


PROČITAJTE JOŠ: ŠTA SE KRIJE IZ SUKOBA U PRAVOSLAVLjU: Protiv Rusije se formira „crkveni NATO“


Predstavnik RPC je naveo da se u medijima pojavila informacija o tome da je moguće da je carigradski patrijarh dobio 25 miliona dolara za svoja dejstva.


Ne znam da li tome da verujem ili ne. Znam samo da je 1924. godine, kada je Carigradska patrijaršija davala autokefalnost Poljskoj crkvi, za to dobila sumu u funtama sterlinzima. Ako ne grešim, oko 12.000 – za taj period to nije mali novac“, rekao je mitropolit Ilarion.


On je naglasio da je reč o informaciji koja je objavljena u prepisci Carigradske patrijaršije i poljskih vlasti tog vremena.


PROČITAJTE JOŠ: RASKOL U PRAVOSLAVLjU: Moskva prekida sve odnose sa Carigradom


Usled odluke Carigradske patrijaršije da započne proces priznavanja autokefalnosti nekanonskoj ukrajinskoj crkvi Sinod RPC je objavio da prekida euharističko opštenje sa Carigradskom patrijaršijom. Sinod RPC je tu odluku nazvao kanonski ništavnom i ocenio da je odluka Carigrada o poništavanju akta iz 1686. godine, kojim je Kijevska mitropolija predata u nadležnost Moskovskoj patrijaršiji – politička.


Raskid odnosa obuhvata sve kanonske teritorije RPC, uključujući Ukrajinu i Belorusiju. Moskva je saopštila da je Carigradska patrijaršija izgubila pravo da se naziva centrom za koordinaciju cele pravoslavne crkve.


(rs.sputniknews.com)