Ruski predsednik Vladimir Putin poručio je da Rusija ne može biti inicijator nuklearnog rata i da bi nuklearno oružje upotrebila samo za odmazdu zbog neprijateljskog raketnog napada, a ne i za napad iz predostrožnosti.


Govoreći na plenarnom sastanku Međunarodnog diskusionog kluba "Valdaj", Putin je rekao da Rusija nikada neće dovesti svet do ivice krize zarad ostvarenja sopstvenih ciljeva, prenosi Tass.

"To je loša ideja. Pogoršanje situacije i podsticanje histerije nije naša metoda", rekao je ruski predsednik, govoreći o mogućnosti izazivanja krize širokih razmera u svetu radi rešavanja spoljnopolitičkih zadataka.

On je naglasio da ne smatra mogućom eskalaciju međunarodne situacije u ime poboljšanja odnosa s drugim zemljama.


PROČITAJTE JOŠ: Putin: NATO je sve bliže, Rusija će odgovoriti

"Generalno, dovođenje celog sveta do ivice neke sveopšte krize s teško predvidljivim rezultatom je neodgovorna politika. Nikada nismo vodili takvu politiku i nikada nećemo", istakao je Putin.

Osvrnuvši se na odnose sa SAD, izrazio je uverenje da je američki predsednik Donald Tramp rešen da stabilizuje odnose s Rusijom, a ujedno je istakao spremnost Moskve za razvijanje odnosa.

"Da li su naši sastanci s predsednikom Trampom bili štetni ili korisni? Verujem da, uprkos pokušajima da se ti sastanci diskredituju, oni bili pre pozitivni nego negativni", rekao je šef ruske države, poručivši da je bolje komunicirati i kontaktirati međusobno nego se -neprestano svađati.

Putin je uveren, kako je naveo, da bi antiruska retorika u SAD mogla da se ublaži posle 2020. godine.


PROČITAJTE JOŠ: Pred Putinom 100 tenkova i nove rakete

"Možda se nekom čini da je veoma zgodno sredstvo za rešavanje unutrašnjih političkih problema - igrati na antirusku kartu. To šteti svima. Nadam se da će tome doći kraj jednog dana", rekao je Putin.

Poručio je i da bi međunarodna zajednica trebalo da predstavlja zajednički front u borbi protiv terorizma, jer na globalnom nivou "to zlo još nije poraženo".

Istakao je, u tom kontekstu, da se situacija u Rusiji značajno poboljšala.

"Postoje izvesni elementi saradnje, ali oni nisu dovoljni. Još nismo adekvatno udružili naše napore, ali se to može učiniti na osnovu dobro poznatih normi međunarodnog prava i odgovarajućih odluka UN", zaključio je Putin.


PUTIN: TOKIO NE MOŽE DA POTPIŠE MIROVNI SPORAZUM SA MOSKVOM

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da mu je japanski premijer Šinzo Abe rekao da Tokio ne može odmah da potpiše mirovni sporazum sa Moskvom pre nego što dogovore određene preduslove.

Putin je sedeći zajedno sa Abeom na ekonomskom forumu u Vladivosktoku prošleg meseca predložio da Japan i Rusija zaključe bezuslovni mirovni sporazum kojim bi formalno okončali neprijateljstva iz Drugog svetskog rata, preneo je Rojetrs.