Turska i Nemačka su imale buran period u bilateralnim odnosima, ali sada rade intenzivno na njihovoj obnovi i jačanju, saopštio je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.


On je to rekao na zajedničkoj pres konferenciji sa nemačkim kolegom Hajkom Masom koji je u zvaničnoj poseti Turskoj,prenosi Rojters.

Šef turske diplomatije je dodao da su on i Mas razgovarali o koracima u pravcu poboljšanja odnosa kao i o regionalnim pitanjima i najnovijem razvoju situacije u Siriji u Idlibu.

Nemački ministar inostranih poslova Hajko Mas izjavio je ranije danas da će Berlin nastaviti da "naporno radi" na poboljšanju odnosa s Turskom.

PROČITAJTE JOŠ: Čavušoglu: Ne prihvatamo pretnje oko nabavke S-400


"U strateškom je interesu Nemačke da ima konstruktivne odnose s Turskom", rekao je Mas, prenosi AP.

Mas je to izjavio uoči puta u dvodnevnu posetu Turskoj, gde će s predsednikom Tajipom Redžepom Erdoganom i drugim turskim zvaničnicima razgovarati o poboljšanju odnosa dve zemlje, u vreme kada Ankara nastoji da popravi veze sa evropskim saveznicima.Prošle godine, Erdogan je optužio Nemačku za "nacističko postupanje", pošto turskim ministrima nije bilo dozvoljeno da u toj zemlji, u kojoj živi i radi veliki broj Turaka, održe predizborne mitinge.

Odnosi su takođe pogoršani nakon što su u Turskoj uhapšeni neki nemački građani, a što je, prema oceni Berlina, učinjeno iz političkih razloga.