Američki predsednik Donald Tramp nastavio je i danas sa napadima na članice NATO u vezi njihovog izdvajanja za odbranu, uoči susreta sa liderima vojne Alijanse drugog dana samita u Briselu.

Tramp je, u seriji tvitova, napisao da "predsednici pokušavaju neuspešno godinama da od Nemačke i drugih bogatih NATO zemalja dobiju više za svoju zaštitu od Rusije", prenela je agencija AP.

Pročitajte još:Tramp napao Nemačku: Berlin je zbog gasa zarobljenik Rusije

Projekat gasovoda koji dolazi iz Rusije je, kako je istakao Tramp, neprihvatljiv, jer je neprihvatljivo dati milijarde dolara zemlji od koje pokušavate da se zaštitite.

Američki predsednik je naveo da SAD "plaćaju desetine milijardi dolara, previše subvencionišu Evropu".

Tramp je zatražio da članice NATO ispune obećanje i da troše dva odsto BDP, što mora da NATO moraju da se poveća na četiri odsto.

Američki predsednik zauzeo je agresivan ton na samitu, dovodeći u pitanje vrednost vojnog saveza koji je definisao decenijama američku spoljnu politiku, napadao saveznike i predložio je povećanje troškova odbrane u Evropi, navela je američka agencija.

Pročitajte još:Nemci poručuju vojsci SAD: Amerikanci, odlazite iz naše zemlje!

Tramp je u sredu rekao da je vlada Nemačke pod "totalnom kontrolom" i "zatočenik" Rusije.
TRAMP “OTERAO” DVE ZEMLjE SA SASTANKA

Američki predsednik Donald Tramp danas je ponovo napao saveznike zbog potrošnje na odbranu i evropske trgovinske prakse tokom zatvorene sednice drugog dana NATO samita, rekla su dva izvora agenciji Rojters.

Tramp je povisio ton tokom sastanka iza zatvorenih vrata, a posebno je izdvojio Nemačku, Španiju i Belgiju.

Zbog toga su lideri NATO zatražili od zemalja koje nisu članice NATO, Ukrajine i Gruzije, da napuste sastanak, dodali su izvori.

U jednom trenutku, Tramp se, kršeći diplomatski protokol, nemačkoj kancelarki obratio po imenu, rekavši: "Angela, moraš nešto da uradiš po ovom pitanju", preneo je neimenovani izvor.

Tramp je ponovio svoju poziciju da članice NATO moraju da ispune obavezu i da izdvoje dva odsto svog BDP na odbranu.

TRAMP (NE) PRETI POVLAČENjEM IZ NATO

KASNIO POLA SATA Američki predsednik Donald Tramp stigao je danas u sedište NATO u Briselu, gde se održava drugi dan samita Alijanse, ali sa skoro pola sata zakašnjenja. Na sastanak, kojem prisustvuje i Tramp, trebalo je da se stigne nekih deset minuta pre osam, ali je američki predsednik došao tek oko 9.15, prenosi agencija AP. Američka agencija navodi da i neki drugi učesnici nisu žurili, pa su došli i posle Trampa.

Američki predsednik Donald Tramp nije danas zapretio povlačenjem iz NATO, uprkos teškim rečima koje je uputio tokom samita NATO u Briselu saveznicima jer premalo troše na odbranu, rekla su danas dva izvora agenciji Rojters.

S druge strane, briselski portal "Politiko" je, pozivajući se na zvaničnike NATO i diplomate, naveo da je Tramp zapretio da će napustiti Alijansu te da će unilateralno voditi američku bezbednost, ako saveznici odmah ne ispune obećanje da će izdvajati više za odbranu.

Tramp je upozorio na "ogromne posledice" ako saveznici odmah ne počnu sa većom potrošnjom na odbranu.

Portparol Bele kuće saopštio je da će se Tramp obratiti novinarima nakon današnje sednice, drugog, završnog dana NATO samita u Briselu, prenela je britanska agencija.

Dvojica zvaničnika na samitu NATO u Briselu rekli su da Alijansa ima hitan sastanak zbog zahteva američkog predsednika da sve članice troše na odbranu dva odsto BDP.

Trampov krajnji zahtev je da se potrošnja poveća na četiri odsto BDP.


TRAMP: PUTIN JE MOJ KONKURENT, NE NEPRIJATELj


Američki predsednik Donald Tramp rekao je danas u Briselu da je njegov ruski kolega Vladimir Putin s kojim treba da se sastane u ponedeljak u Helsinkiju njegov "konkurent" a ne "neprijatelj".

"To nije moj neprijatelj.. Na kraju krajeva to je konkurent, on predstavlja Rusiju ja predstavljam SAD", rekao je Tramp na konferenciji za novinare u Briselu na kraju samita NATO.

Tramp je rekao da će s Putinom pokrenuti pitanje ruskog mešanja u američke predsedničke izbore 2016. godine, odgovarajući na pitanje novinara o čemu će razgovarati s ruskim predsednikom. ;

"Postavićemo pitanja o Siriji, i ja ću postaviti pitanje o mešanju, vaše omiljeno pitanje", rekao je Tramp.

PREMIJER ITALIJE:NISMO PRISTALI NA POVEĆANjE; STOLTENBERG: OBAVEZNIH DVA ODSTO

Italijanski premijer Đuzepe Konte izjavio je danas da Italija nije pristala ni na kakve dodatne finansijske obaveze prema NATO, uprkos pritiscima predsednika SAD Donalda Trampa koji je tražio da se članice obavežu da će izdvajati četiri odsto svog BDP za Alijansu.

"Italija je nasledila obaveze kada je reč o izdvajanjima koje nismo menjali. Tako da nema dodatnih izdvajanja", rekao je Konte na konferenciji za novinare posle samita NATO.

On je ipak dodao da je legitimno pitanje bolje raspodele izdvajanja za vojnu alijansu, prenosi AP.

Konte je priznao i da je pitanje disbalansa u izdvajanjima članica za NATO realno.

"Moramo da shvatimo da se NATO promenio vremenom. Nastao je pre 70 godina. Njegov poziv, karakteristike, organizaciona struktura i operativna strategija su se promenili. I s pravom SAD kažu da je NATO više fokusiran na evropsku odbranu i interese i da se ne čini srazmernim da se zadrži ovaj vid doprinosa", rekao je italijanski premijer. Konte tvrdi da nije čuo Trampove pretnje da će se Vašington povući iz Alijanse, kako su preneli neki mediji.

"Svojim ušima nisam čuo Trampove pretnje da će napustiti NATO, tako da ne mogu da potvrdim tu informaciju. Ako je nešto rekao sa strane, ja to ne znam", rekao je italijanski premijer.

Sa druge strane, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je za Si-En-En da su se članice Alijanse obavezale da izdvajaju dva odsto BDP za zajedničku odbranu, ali nije želeo da potvrdi tvrdnju Trampa da je cilj zapravo četiri odsto.

"Imamo obavezu da izdvajamo dva odsto. Važna stvar sada je da nam treba više novca. A dobra stvar je, i to uglavnom zbog vrlo jasne Trampove poruke na sastanku, da su saveznici shvatili tu potrebu", rekao je Stoltenberg na uporno instiranje novinara o Trampovoj tvrdnji da su se članice dogovorile o izdvajanju četiri odsto BDP za NATO.


POLjSKA TELEVIZIJA O TRAMPU: DOŠAO, VIDEO, POBEDIO

Dok je zastrašujuća retorika američkog predsednika Donalda Trampa na samitu NATO uznemirila mnoge na Zapadu, istočne članice bloka, koje najviše strahuju od ruske agresije, mahom su prihvatile njegovu poruku, piše AP.

Od Poljske i malih baltičkih zemalja, pa sve do Rumunije, istočni lideri pozdravili su insistiranje Trampa da 29 članica Alijanse izdvaja više novca za svoju vojsku, za šta su se i zalagali nakon što je Rusija ušla u sukob s Gruzijom 2008. i Ukrajinom 2014. godine.

"Došao je, video, pobedio", ocenila je poljska državna televizija TVP.

Kako navodi u komentaru, "nasuprot kritikama i strahovima, Trampovo brutalno iskreno ponašenje nije slomilo jedinstvo NATO, već je mobilisalo njegove članice na dalje aktivnosti, koje su ojačale organizaciju".

Ministar spoljnih poslova Litvanije Linas Linkevičius napisao je na svom nalogu na Tviteru "snaga je izbor, nije data".

"Još jednom NATO samit nas je približio i ojačao. Mi smo odlučni, posvećeni zajedničkoj odbrani, pravednoj podeli tereta", naveo je Linkevičius.

Mnogi u regionu su, takođe, pozdravili Trampov uvodni govor u kojem je kritikovao Nemačku zbog projekta gasovoda iz Rusije koji je, kako tvrdi američki predsednik, napravio od Berlina "zarobljenika" Rusije.

Tramp je tokom dvodnevnog samita NATO u Briselu, koji je u četvrtak završen, izneo niz oštrih kritika na račun saveznika, pre svega zbog neizdvajanja dva odsto BDP za troškove odbrane.

Naročito je bio oštar prema nemačkoj vladi koju je optužio da je pod "totalnom kontrolom" i "zatočenik" Rusije zbog gasa.