PARIZ

OD STALNOG DOPISNIKA

Umesto da održi pilotski čas, instruktor Stefan Bij je doživeo nesvakidašnje vazdušno krštenje. Otet je, morao je pod pretnjom oružjem u nedelju da učestvuje u begu kriminalca iz zatvora u blizini Pariza, a onda je, u šoku, napušten pored zapaljenog helikoptera.

"Imam utisak da je stres sada još veći", prepričava ovaj uplašeni stariji čovek koji još uvek ne može da realizuje šta ga je snašlo.

Otmičari su sve isplanirali do tančina. Dva muškarca, jedan star oko 50 godina, drugi oko 30, već su ga nekoliko puta pre toga “testirala”, a da on toga uopšte nije bio svestan.

"Mislio sam da se radi o ocu koji hoće da učini zadovoljstvo sinu", rekao je Bij, kada je malo došao sebi. Njih dvojica su već imala časove letenja. Helikopter su ponovo rezervisali 15 dana ranije.

Ovoga puta, na licu mesta tražili su od instruktora drugu letelicu. Hteli su, umesto planiranog četvoroseda, kolekcionarski primerak “Ševu”, iz šezdesetih, sa pet mesta. Ubrzo se ispostavilo i zašto. On je to odbio, a onda su otmičari postali najednom grubi.

Pročitajte još - BEG HELIKOPTEROM: U Francuskoj drugo bekstvo okorelog kriminalca Redoana Faida (VIDEO)

"Rekli su mi da mi je porodica u opasnosti", priseća se Bij stegnutog grla tih trenutaka dugih kao večnost. Misli da su baš njega “tipovali” za ovako delikatnu operaciju zbog velikog iskustva i reputacije koju ima.

Drama je počela da se odvija u 9,30. Kretali su se uobičajeno, da ne bi izazvali sumnju kontrole letenja. Onda su otmičari “zbog male nužde” tražili da sleti u polje. Tada su mu otkrili o čemu se radi. Ubrzo su se spustili i drugi put, kada su im se pridružili maskirani kidnaperi i uneli torbe u helikopter. Glavu je morao da drži spuštenu na upravljaču da ne bi video ko ulazi. A kada su tražili da ponovo poleti, kao na filmu, motor je - zatajio!

Bij je pokušao da popravi starter, otmičari su postali nervozni, pa su ga udarili kundakom. Bio je nekoliko trenutaka u nesvesti. Konačno, mašina ponovo brekće.

Ovoga puta lete nisko, da izbegnu radare. Udaraju da drškom oružja sve vreme. Otmičari mu ne daju da uključi dži-pi-es. Orijentišu se po konfiguraciji terena. Lutaju oko zatvora Reo. Ipak ga pronalaze. Stefan Bij mora da se spusti iznad asfaltnog trga širokog jedva metar i po unutar zatvorskog kruga i da u stacioniranom letu na nekoliko santimetara od zemlje čeka otmicu Redoana Faida. Jedan ostaje s njim, ostali kreću u akciju koja traje desetak minuta.

Posle šezdesetak kilometara, spuštaju se poslednji put. Otmičari molotovljevim koktelom pale helikopter, puštaju prestravljenog pilota i daju se u beg automobilom. Još nisu uhvaćeni.

Stefan Bij se sada plaši za bezbednost, ličnu i svoje porodice.