ŠEF Bele kuće dodatno je zaoštrio retoriku prema imigrantima, izazvavši burne reakcije kada je za ilegalne migrante u SAD rekao da su "životinje". To je izrečeno tokom jednočasovnog okruglog stola sa lokalnim kalifornijskim liderima u Beloj kući, gde se govorilo o američkim gradovima u "Zlatnoj državi" koji imigrantima pružaju utočište i koja odbijaju da sarađuju sa saveznom imigracionom službom.

U Kaliforniji, inače tradicionalnom uporištu Trampu suprotstavljenih demokrata, živi najviše ilegalnih imigranata u SAD. Komentar šefa Bele kuće usledio je pošto se šerif oblasti Fresno Margaret Mims požalila da joj državni zakon vezuje ruke čak i onda kada sumnja da su migranti pripadnici opasnih bandi.

PROČITAJTE JOŠ - Tramp ukinuo politiku "uhvati i pusti" imigranta, zove vojsku

Tramp je objavio da namerava da se sa takvom praksom, koju ne smatra valjanom, obračuna. Konstatovao je da kalifornijski zakon pruža utočište "opakim prestupnicima koji su jedni od najnasilnijih u svetu, kao što su članovi bande MS-13", kriminalne grupe iz Salvadora. Objasnio je da "ne možete da verujete koliko su ti ljudi loši" i dodao da su "nedužni muškarci, žene i deca na nemilosti sadističkih kriminalaca".

- To nisu ljudi, to su životinje. Proterujemo ih iz zemlje brzinom koju nikada ranije nismo imali - rekao je američki predsednik.

Izrazio je, ujedno, frustraciju zbog meksičkih zvaničnika koji "ne čine ništa" da pomognu Americi. Tramp je uveren da Meksiko u SAD "ne šalje najbolje", već one za koje tvrdi da diluju drogu, siluju. Samo neki su, dodao je, "pretpostavljam, dobri ljudi". Tramp, inače, i dalje istrajava u nameri da izgradi visok zid prema Meksiku.


DEMOKRATE: ONI SU LjUDSKA BIĆA

TRAMPOVA izjava je izazvala žestoke reakcije demokrata: - Nisu životinje, nisu kriminalci, nisu šverceri droge, nisu silovatelji. Oni su ljudska bića - rekao je demokratski poslanik Džared Polis iz Kolorada.