Pomoćnik američkog državnog sekretara Ves Mičel izjavio je danas u Beogradu da se dolaskom Majkla Pompea na mesto Reksa Tilersona ništa neće promeniti i da će Stejt department i dalje raditi na tome da osnaži svoje partnere i saveznike.

"Naš cilj je da poboljšavamo prioritete predsednike kada je u pitanju spoljna politika. Stejt department je privržen ideja da sarađujemo sa nasim saveznicima, partnerima", rekao je Mičel na pitanje Tanjuga da li je dolazak Pompea deo drugačije politike Vašingtona prema Moskvi.

Pompeo će raditi onako kako to predsednik i američki narod od njega zahtevaju, rekao je Mičel i dodao da se "nista nije promenilo".

Rekao je i da će Stejt department biti u čvrstim rukama dok ne dođe do formalne promene.

Pompeo će zameniti dosadasnjeg državnog sekretara Reksa Tilersona, koga je predsednik SAD Donald Tramp smenio.


ČAVUŠOGLU: TURSKA ŽELI RAZUMEVANjE SA POMPEOM

Turska želi da i dalje ima odnose razumevanja sa novim američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom, koji treba uskoro da bude imenovan, ali on mora da zna da se Ankara mora poštovati, izjavio je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

Na konferenciji za novinare održanoj u Moskvi zajedno sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovom, Čavušoglu je rekao da bi razgovori planirani između SAD i Turske 19. marta možda mogli da budu odloženi zbog odlaska dosadašnjeg američkog državnog sekretara Reksa Tilersona, prneo je Rojters.Tramp je putem Tvitera u utorak objavio da će Tilersona zameniti dosadašnji direktor CIA Majk Pompeo.

PROČITAJTE JOŠ - Šef CIA vodi Stejt department

Čavušoglu je rekao i da je dobro da što pre Turska dobije raketni odbrambeni sistem S-400 od Rusije, jer se Moskva složila da ubrza isporuku tog odbrambenog sistema.

Ankara je potpisala sporazum o kupovini odbrambenog sistema S-400 sa Rusijom krajem decembra.