MOSKVA
OD STALNOG DOPISNIKA

PREDSEDNIK Rusije Vladimir Putin posetio je u petak Krim, povodom druge godišnjice pripajanja tog poluostrva matici. Putin je želeo da proveri kako se gradi most preko Kerčenskog moreuza na ostrvo Tuzla. Takođe je razgovarao i o socijalno-ekonomskim pitanjima razvoja Krima i najznačajnije vojne luke na Crnom moru - Sevastopolju. Ugovor za projektovanje i gradnju mosta preko Kerčenskog moreuza, koji će spojiti Krim sa Rusijom, potpisan je 8. februara 2015, a vrednost projekta je 228,3 milijarde rubalja.

- Naš cilj je da se Krim dinamično razvija, a za to je predviđen novac za Federalni program razvoja poluostrva - rekao je Putin.

Zbog blokade Krima, koju je sprovelo ukrajinsko rukovodstvo, Rusija je bila prisiljena da napravi zaobilaznu železničku prugu, kao i da obezbedi struju, da ne bi bila zavisna od Ukrajine. Most koji će povezati Krim za kopnom Rusije biće gotov za tri godine. Dugačak će biti 19 kilometara, a luk visok 30 metara.

Pre dve godine 89 odsto ispitanika je smatralo Krim sastavnim delom Rusije, a sada čak 96 procenata, što potvrđuje da većina građana smatra da je "prekrajanje mapa" u tom delu zauvek završeno.

Da podsetimo, 16. marta 2014. Krim i Sevastopolj su posle referenduma objavili da ulaze u sastav Ruske Federacije. Dogovor o njihovom prijemu u sastav Rusije usledio je 18. marta 2014. godine.

I dok se u Rusiji održavaju mitinzi u znak obeležavanja povratka Krima matici, iz Vašingtona i Brisela stižu nove pretnje. Amerikanci tvrde da se Rusiji neće ukinuti sankcije sve dok se Krim ne vrati Ukrajini, a evropski komesar za spoljnu politiku Federika Mogerini povratak Krima naziva "nezakonitom aneksijom".

Odgovorio je Putinov portparol Dmitrij Peskov rečima da je Krim region Rusije i o tome nema rasprave sa bilo kim.


DOKAZ MOĆI

ISTRAŽIVANjE pokazuje da 92 odsto ispitanika smatra da je povratak Krima matici dokaz da Rusija može da štiti svoje nacionalne interese. Osim toga, 84 odsto građana misli da će na kraju krajeva i zapadne zemlje priznati pripajanje Krima Rusiji. Osim toga, 73 procenta građana smatra da Krim i luka Sevastopolj imaju ključnu ulogu u bezbednosti zemlje.