NjUJORK - Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija je sposoban da donese dostojanstvenu odluku o rezoluciji o tragediji aviona na letu MH17, ali ta rezolucija ne treba da bude usvojena u žurbi, izjavio je ruski ambasador pri UN Vitalij Čurkin posle sastanka iza zatvorenih vrata na kojem se razmatrala ruska verzija rezolucije o MH17, osmišljena kao alternativa malezijskoj verziji.

"Na ovom sastanku nisu postignuti nikakvi konkretni rezultati niti dogovori, ali je, po mom mišljenju, važno da smo sastanak završili sa odlučnošću da pronađemo zajedničke tačke i otkrijemo kako možemo da iskombinujemo pristup koji nudi malezijska strana i onaj koji nudimo mi, tako da SB UN može da preduzme sledeći korak", rekao je Čurkin posle sastanka, a prenela agencija AFP.

Ruski diplomata je pozvao na uzdržanost od hitnog usvajanja rezolucije o padu aviona "Malezija erlajnsa" 17. jula 2014, kada je poginulo 298 putnika i članova posade, navodeći da jkoš traje istraga koju sprovode holandske vlasti, čiji građani čine većinu poginulih.

"Ne vidim nikakvog razloga za žurbu. Ranije se moglo čuti 'hajde da usvojimo neki dokument na prvu godišnjicu tragedije', ali razlog za to nije jasan", rekao je Čurkin.

"To je tragičan datum koji treba da se obeleži minutom ćutnje ili nekim drugim vidom pomena, ali svakako ne usvajanjem nekog poluosmišljenog dokumenta", naveo je on i dodao: "Mislim da smo se oslobodili žurbe i da ćemo uspeti da dođemo do dostojanstvenog rešenja."

Ambasador Novog Zelanda u UN Džerald van Bohemen je izjavio da je sastanak bio veoma pozitivan i da su učesnici snažno podržali ideju osnivanja međunarodnog suda, za šta se zalaže Malezija. On je ipak priznao da Rusija na to pitanje gleda iz drugog ugla.

Avion "Malezija erlajnsa" na letu od Amsterdama za Kuala Lumpur je pao iznad Donjecke oblasti u Ukrajini. Prema zvaničnoj verziji, avion je oboren raketom zemlja-vazduh ili vazduh-vazduh. Ukrajinske vlasti i proruske snage u Ukrajini optužuju jedni druge za obaranje tog aviona.

Malezija je prethodno Savetu bezbednosti predala nacrt rezolucije u svoje i ime Ukrajine, Holandije, Australije i Belgije o osnivanju specijalnog međunarodnog suda koji bi bio zadužen da sudi odgovornima za obaranje aviona prošle godine iznad Ukrajine.

Tih pet zemalja, koje bi trebalo da osnuju pomenuti sud, ponovilo je danas u zajedničkom saopštenju za štampu da je sada, godinu dana pošto je SB apelovao da se privedu pravdi odgovorni za pad aviona, vreme za uspostavljanje suda.

KIJEV: IZVEŠTAJ DO 10. AVGUSTA

Ukrajina će do 10. avgusta pripremiti izveštaj o rezultatima tehničke istrage pada aviona aviokompanije "Malezija erlajz", na letu MH17, koji se pre godinu dana srušio u oblasti Donjecka na jugoistoku Ukrajine, saopštila je danas zamenica ministra spoljnih poslova Ukrajine Jelena Zerkal.

"Rad na izveštaju se zapravo privodi kraju i do 10. avgusta konačna verzija izveštaja biće predstavljena za sve države povezane sa ovom katastrofom", rekla je Zerkal na konferenciji za novinare.

Izveštaj "objašnjava okolnosti ove katastrofe", posebno "kako su piloti i službe na zemlji komunicirali, šta je izazvalo eksploziju i pad", kazala je Zerkal.

"To je tehnička istraga koja utvrđuje sve okolnosti, od početka leta do njegovog kraja", dodala je ona.

Prema njenim rečima, u ukrajinskoj istrazi uzeti su u obzir zaključci ruskih stručnjaka, preneo je TASS.

Zamenica ministra spoljnih poslova je istakla da je krivična istraga koju je okarakterisala kao "zatvorenu i poverljivu", takođe, u toku, i da je u tu svrhu "formirana radna grupa".