Indonežanske vlasti su danas pokrenule istragu nakon što je jedan policijski zvaničnik priznao da je u policijskoj stanici u Papui zmija bila stavljena na jednog osumnjičenog da bi ga uplašila i navela da prizna krađe.

U snimku koji se raširio društvenim mrežama, vidi se čovek optužen za džeparenje koji sedi na zemlji u lisicama dok mu se oko vrata nalazi zmija. Čovek na snimku vrišti dok ga policajac pita koliko je puta krao mobilne telefone i na kraju odgovara da je to činio "samo dva puta".

Kako pokazuje snimak, policajac se pravi da želi da stavi zmiju u usta osumnjičenog dok se ostali policajci smeju. Ne zna se kada je snimak napravljen.

PROČITAJTE JOŠ: ZEMLjOTRES U INDONEZIJI: Stotinu poginulih, 10.000 evakuisanih

"Tog policajca trenutno ispituje unutrašnja kontrola papuanske policije", rekao je danas portparol policije ali nije naveo identitet tog policajca niti da li su njegove kolege pod istragom.

Šef okružne policije je uputio izvinjenje i dodao da osumnjičeni nije bio u opasnosti.

PROČITAJTE JOŠ: MEŠTANINA KUPINOVA UJELA ZVEČARKA: Otac stabilno, ćerka rasla uz crnu mambu i aligatora!

"Zmija je bila pripitomljena i nije bila otrovna ni opasna", naveo je on i rekao da su policajci na tu ideju došli da bi "što je brže moguće dobili priznanje".

Šef je takođe obećao da će policija "u budućnosti raditi profesionalnije".

Indonežanska policija je više puta bila optuživana za zlostavljanje melanezijskog stanovništva Papue. Organizacije za zaštitu ljudskih prava su izveštavale o vansudskim pogubljenjima aktivista i demonstranata.

Izolovana Papua je jedan od najsiromašnijih regiona Indonezije i nasilje je tu česta pojava.