DALAS - Stolica za ljuljanje koju je predsednik SAD Džon F. Kenedi koristio u Beloj kući, kao i dve zastave iz nejgove kancelarije, prodate su za više od 500.000 dolara na aukciji proteklog vikenda.

Gotovo 230 predmeta ponuđeno je u subotu na aukciji u Dalasu, povodom 50 godina od ubistva Kenedija.

Dve zastave - američka i sa predsedničkim pečatom, otišle su za 425.000 dolara, dok je stolica prodata za 87.500 dolara, navodi se u saopštenju aukcijske kuće "Heritidž".

Vlasnik ovih predmeta bio je Din Vilijam Rudoj, volonter u Kenedijevoj predsedniočkoj kampanji 1960. koji proteklih pola veka prikuplja predmete vezane za Kenedija. Stolicu i zastave kupio je kolekcionar sa američkog jugozapada.

Stolicu za ljuljanje sa tapacirungom, koja je stajala u kancelariji Kenedijeve sekretarice Evelin Linkoln, američki predsednik često je prebacivao u svoju kancelariju zbog hroničnog bola u leđima i koristio je prilikom višesatnih sastanaka. Zastave su stajale iza njegovog stola.

Kenedi je ubijen 22. novembra 1963. tri godine po dolasku na vlast. Pedeset godina od njegovog ubistva u SAD je obeleženo brojnim događajima i manifestacijama, uključujući i relativno skromnu ceremoniju u Dalasu.