U Metropoliten muzeju u Njujorku od 20. jula će na Odeljenju drevne egipatske umetnosti biti izložen raskošno ukrašen pozlaćeni sarkofag iz prvog veka pre nove ere, u okviru izložbe "Nedžemanh i njegov pozlaćeni sarkofag", koja će moći da se razgleda do 21. aprila 2019. godine.


U saopštenju Metropolitena upućenog Tanjugu, navodi se da će ova izložba obuhvatiti još 70 artefakata sa istog loikaliteta gde je naćen ovaj izuzetno skupocen sarkofag izrađen za sveštenika na visokom položaju u hramu božanstva Herišef sa glavom ovna u Herakleopolisu.

Izložba će biti tako postavljena da osvetli ulogu Nedžemanha kao sveštenika, da opiše njegovu sahranu, izradu sarkofaga. Sarkofag je izrađen od slojeva tkanine slepljenih da postanu veoma kruti da se mogu oblikovati prema liku i telu pokojnika.

Slike na sakofagu rađene u plitkom reljefu ilustruju život pokojnika, a pozlata materijala od koga je izrađen sarkofag treba da pokojniku pomogne da se lakše ponovo "rodi" na onom svetu.


PROČITAJTE I: Porodica Ane Frank pokušavala da pobegne od nacista i useli se u SAD


Unutrašnja strana sarkofaga je obložena tankim slojem srebra. Zlato i srebro su u drevnom Egiptu simbolizovali su kosti i meso pokojnika.


Foto the Metropolitan Museum of Art, New York


Sarkofag je izuzetno dobro sačuvan i nalazi se u centru izložbe a stručnjaci su ga ocenili kao retko lep primer egipatske umetnosti .