BRISEL - Kineska tehnološka kompanija ''Huavej'' je otvorila laboratoriju za sajber bezbednost u Briselu u sklopu pokušaja da ubedi šefove evropskih država i vlada da njihova oprema ne predstavlja rizik po nacionalnu bezbednost, kako tvrde SAD.

Šefovi ''Huaveja'' su otvorili Evropski Huavei centar za sajber bezbednost koji će omogućiti kompanijama-klijentima da provere osnovni kod koji pokreće ''Huavejevu'' mrežu.

Otvaranje se dešava u momentu spora SAD i Kine oko tog tehnološkog giganta, najvećeg svetskog proizvođača infrastrukture za 5G mreže. SAD vrše pritisak na saveznike da odbace ''Huavej'' zbog straha da oprema te kompanije može omogućiti špijunažu u korist kineske vlade.

Nova laboratorija u belgijskoj prestonici daje ''Huaveju'' prostor da ubedi evropske političare u svoj kredibilitet. Kineska kompanija je u novembru otvorila sličan centar u Bonu, a finansira i testiranja koja sprovodi britanska vlada.

PROČITAJTE JOŠ - "Huavej" planira da postane najveći proizvođač telefona na svetu

Zamenik predsednika ''Huaveja'' Ken Hu na otvaranju je okupljenim ljudima rekao da su sva regulatorna tela, organizacije za kontrolu standarda i krajnji korisnici dobrodošli u centar. "I poverenje i nepoverenje treba da bude zasnovano na činjenicama, ne na osećanjima, špekulacijama i neosnovanim glasinama", rekao je Hu.

Evropa je najveće tržište ''Huaveja'' izvan Kine, i ta kompanija se nada ključnoj ulozi u postavljanju 5G mreže u Evropi, za šta s enadmeće sa skandinavskim kompanijama Eriksonom i Nokiom. Mobilne mreže pete generacije omogućavaju ekstremno brzo učitavanje podataka i smanjuju kašnjenje signala, što može biti korišćeno i u autonomnim vozilima i robotskoj hirurgiji.

Trenutni predsednik ''Huaveja'' je prošle nedelje u Barseloni, na najvećem sajmu bežičnih tehnologija, rekao da Huavej "ne radi loše stvari" i da nikada ne bi "instalirao zadnji ulaz" u svoju opremu. Američki zvaničnici su na istom događaju novinarima rekli da vrše pritisak na druge vlade i kompanije da razmotre pretnju koju predstavlja Huavei ali nisu predočili nikakve dokaze za te pretnje.

Kampanja SAD protiv ''Huaveja'' uključuje i optužnicu protiv finansijske direktorke kineske kompanije, Meng Vanžu, koja se trenutno nalazi u Kanadi, gde je pokrenuta procedura za njeno izručenje u SAD. Meng je optužena da je lagala banke o poslovanju ''Huaveja'' s Iranom. Ipak, uprkos američkim potezima, postoje znaci da evropske vlade i telekomunikacione kompanije nisu pristalice opšte zabrane opreme Huaveija.