Grupa nevladinih organizacija koje se protive visokotehnološkim automatizovanim oružjima poznatim kao "roboti ubice" optužila je zemlje poput SAD i Rusije da blokiraju konsenzus o njima na konferenciji UN, gde većina država želi da obezbedi da ljudi ostanu za kontrolama smrtonosnih mašina.

Pročitajte još:ROBOTI UBICE” KAO ORUŽJE: Kakav stav svet ima o sistemima koji bi mogli da zarate bez ljudske intervencije

Eksperti iz desetina zemalja su se tokom vikenda u Ženevi saglasili o 10 "mogućih smernica" za tu vrstu "smrtonosnih automatizovanih oružanih sistema" (Lethal Automated Weapons Systems, LAWS).

"Ljudska odgovornost za odluke pre korišćenju oružanih sistema mora biti zadržana jer se odgovornost ne može prebaciti na mašine", navodi se u drugoj tački smernica.

Koordinatorka Kampanje za zaustavljanje robota ubica Meri Verhem rekla je juče da takav jezik nije obavezujući i dodala da je "vreme za postavljanje nekih pravila".

Pročitajte još: Roboti menjaju ljude u nuklearnim elektranama

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozdravio je smernice i izrazio nadu da će zemlje potpisnice moći da "grade na tom dostignuću".

Verhem je navela da su delegati samo "šutnuli konzervu niz ulicu" do narednog sastanka o LAWS u novembru.

Prema njenim rečima, iza napora da se tekst učini više obavezujućim stajali su "dežurni krivci" - SAD, Rusija, Izrael i Južna Koreja, a neočekivano im se pridružila i Australija.

"Činjenica je da većina to želi ali reč je o Konvenciji o konvencionalnom oružju, gde je potreban konsenzus i manjina država, ili čak samo jedna, mogu da onemoguće želje većine", rekla je Verhem.

Predsedavajući ekspertskog sastanka, indijski diplomata Amandip Gil, izarzio je zadovoljstvo ishodom, uz upozorenje da LAWS-u ne treba pripisivati ljudske osobine niti kvalitete, i da nije reč "ni o Gvozdenom čoveku (Iron Man) ni o Terminatoru".