Nekoliko meseci nakon svetske premijere, dugo očekivani Motorola telefoni iz familije Moto Z pojavili se i u Srbiji. Iako je Motorola sada u vlasništvu kompanije Lenovo, na Moto Z telefonu nema njihovih oznaka. Tu je samo prepoznatljiv "M" logo i oznaka modela telefona, a Lenovo logo se pojavljuje samo prilikom startovanja telefona, kao splash screen u Androidu.

Prvo što se kod Moto Z telefona može primeti su njegove dimenzije, ali i činjenica da je izuzetno tanak (oko 6 mm). Poseduje visoko kvalitetni AMOLED ekran dijagonale 5.5 inča i 2K rezolucije. Na prednjoj strani telefona pri vrhu se nalaze standardne stvari (prednja kamera, zvučnik, ali i blic), dok je pri dnu smešten skener otiska prsta koji služi umesto šifre za otključavanje telefona. Iznad ekrana nalazi se "proximity" senzor koji služi da kada priđemo rukom telefonu automatski na nekoliko sekundi uključi ekran i prikaže časovnik. Time se praktično bez dodira telefona i njegovog uključivanja može proveriti vreme.

Telefon pokreće Quad Core procesor na 1.8 GHz, a poseduje 4 GB radne memorije. Model koji smo testirali ima 32 GB storidža, koji je proširiv putem Micro SD kartice do čitavih 2 TB. Inače, za naše (evropsko tržište) predviđeni su modeli sa jednim nano SIM slotom, dok se na nekim drugim tržištima prodaju i modeli sa dva nano SIM slota (u hibridnoj varijanti).

Već pomenuta prednja kamera ima 5 MP, dok zadnja kamera nudi rezoluciju od 13 MP i mogućnost snimanja 4K videa. U ovom slučaju to možemo nazvati kit kamerom, pošto je ona promenljiva.

Moto Z nema izlaz za slušalice. On koristi USB Type-C konektor za punjenje, a u paketu se dobija i odgovarajući konektor preko koga je moguće povezati standardne slušalice na telefon. Takođe, telefon je donekle zaštićen nano slojem polimera koji sprečava manje količine vlage da prodru u njega.

Telefon izvorno pokreće Android 6.0.1, a u trenutku testiranja već je bio dostupan i Android 7.0 (Nougat). Moto Z ima mogućnost nadogradnje sa posebnim paketom takozvanih Moto Mods dodataka, koji predstavljaju najnoviju inovaciju u svetu mobilne tehnologije. Proces povezivanja je veoma jednostavan. Moto Mods dodaci savršeno prianjaju uz telefon i ne narušavaju postojeći elegantan dizajn telefona. Lako ih je zameniti kad god je to neophodno, a ono što je takođe bitno je da su dizajnirani tako da budu kompatibilni sa svim budućim generacijama.

Tako recimo uz Moto Mods dodatak korisnici više ne moraju konstantno da razmišljaju o punjenju telefona. Kapacitet baterije može biti produžen i do 22 sata uz pomoć specijalnog Power Pack dodatka. On će biti od velike pomoći korisnicima koji žele da gledaju omiljene video-snimke sa prijateljima, razgovaraju i dopusuju se, ili rade u pokretu.

Napredne mogućnosti za fotografije na telefonu dostupne su uz pomoć Hasselblad True Zoom Moto Mod dodatka. Sa 10 h optičkim zumom i ksenonskim blicem, korisnici mogu da kreiraju savršene fotografije jer uz ovaj aparat osvetljenje i rastojanje nikada neće biti problem, a mogućnost fotografisanja u profesionalnom RAW formatu doneće dodatnu kontrolu korisnicima.

Sledeći dodatak je JBL SoundBoost sistem - prenosni zvučni sistem kreiran za instant pravljenje zabave. On dolazi sa dva ugrađena zvučnika snage 3W koja omogućuju korisnicima uživanje u stereo muzici visokog kvaliteta.

Detaljne karakteristike:

Ekran: AMOLED, 5.5 inča, 1440 x 2560 pikselaProcesor: Qualcomm Snapdragon 820 Quad Core, 1.8 GHzRAM: 4 GBStoridž: Interni 32 GB (postoji verzija i sa 64 GB), proširivo do 2 TB putem Micro SD kartice Kamera: Zadnja 13 MP, prednja 5 MP (obe sa LED blicom), video rezolucija 4KBaterija: Integrisana, 2600 mAhOS: Android 6.0.1 (postoji nadogradnja na Android 7.0) Konektivnost: 802.11 a/b/g/n/ac, GPS, Bluetooth, USB Type-C