SAN FRANCISKO - Američki giganti informacionih tehnologija (IT) Google i Apple do kraja godine dolaze u Srbiju, najavio je premijer Srbije Ivica Dačić, pošto je u Silicijumskoj dolini u Kaliforniji posetio te kompanije.

Dačić je posle posete Google-u i Apple-u najavio da će te dve kompanije do kraja godine doći u Srbiju, gde će biti zvanično zastupljene.

Prema Dačićevoj oceni, to je naročito važno za reputaciju Srbije.

On je naveo da će u Srbiji moći da se kupuju njihovi telefoni i drugi proizvodi u specijalizovanim prodavnicama, s obzirom na to da je, kako je istakao, do sada najmanje 80.000 ajfona u Srbiju ilegalno uvezeni, kao i ajpeda.

"Rekao sam im da Apple mora da bude prisutan u Beogradu, jer je naše tržište ostavljeno na milost i nemilost švercerima, što nije dobro ni za te kompanije, ni za Srbiju", izjavio je Dačić.

On očekuje da se otvore prodavnice Google-ovih i Apple-ovih proizvoda, a, kako je naglasio najveći značaj te investicije će imati u poboljšanju imidža Srbije, koji dobija dolaskom vodećih kompanija u toj oblasti.

Prema Dačićevim rečima, pored Google-a i Apple-a, sinonima za moderne IT tehnologije, kompanija Cisko je lider u oblasti mrežnih tehnologija.

Ivica Dačić i potpredsednik kompanije Gugl Amit Šingal / Foto: Tanjug

On je napomenuo da 60 odsto tehnološke komunikacije u Vladi Srbije preko uređaja te firme, a u MUP Srbije čak 90 odsto zaštite IT sistema je Cisco firme.

Dačić je naveo da je sa predstavnicima te kompanije razgovarao o digitalizaciji televizije, a da predstoje poslovi na širokopojasnom internetu i drugim strateškim poslovima, gde će Cisco biti od izuzetnog značaja.

Dačić je na investicionoj konferenciji u San Francisku pozvao američke kompanije da ulažu u Srbiji.