DIREKTOR Direkcije za finansije Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Mato Lučić najavio je sankcije protiv onih koji se ne pridržavaju Zakona o fiskalnim sistemima.

On je na konferenciji za novinare koju je održao sa Miodragom Trifkovićem, direktorom Poreske uprave, i Davorom Ninićem, šefom Finansijske inspekcije Poreske uprave, podsetio da je do sada fiskalizovano preko 2.700 poreskih obveznika, odnosno 94 odsto svih poreskih obveznika, te da je ostalo da se prijavi oko 200 poreskih obveznika.

- Oko 150 poreskih obveznika koji su u sistemu ne prijavljuju dnevni promet. Protiv njih ćemo podneti prekršajne prijave, a pre svega uvešćemo prekršajne mere protiv onih koji se nisu prijavili u sistem i tih je do 200. Od danas krećemo sa sprovođenjem ovog dela zakona protiv svih onih koji ne izdaju fiskalne račune kupcima - naglasio je Lučić.


PROČITAJTE JOŠ - POLICIJA OBILAZI ŠKOLE: Pokušaj otmice dece u Brčkom


On je dodao da će se ispraviti i greška u sistemu i omogućiti poreskim obveznicima da izdaju račune i na ćirilici.

- Svi koji žele da račune izdaju na ćirilici mogu se obratiti Poreskoj upravi - kazao je Lučić.

Direktor Poreske uprave Brčko distrikta BiH Miodrag Trifković najavio je od ponedeljka početak primene represivnih mera za one koji se ne pridržavaju Zakona.

- Poreska uprava je dužna da sprovede te mere i to ćemo učiniti od naredne nedelje. Danas ćemo sačiniti plan tih aktivnosti i inspektori će krenuti na teren i izdaće prekršajne mere prvo onima koji nisu izvršili nabavku fiskalnog uređaja, a nakon toga svima onima koji neredovno izdaju fiskalne račune kupcima i onima koji ne šalju dnevne izveštaje Poreskoj upravi putem servera - kazao je Trifković.


PROČITAJTE JOŠ - DAROVI ZA MATURANTE: Gradonačelnik Brčkog primio najbolje đake


Davor Ninić, šef Finansijske inspekcije Poreske uprave, još jednom je podsetio poreske obveznike da se kazne za nepoštovanje Zakona o fiskalnim sistemima kreću od 500 do 15.000 KM i da postoji mogućnost i za zatvaranje objekta na trideset dana.

- S obzirom na to da su protekli svi rokovi za inicijalnu fiskalizaciju, a poreski obveznici fiskalizacije su nekoliko puta upozoravani da ispoštuju svoju zakonsku obavezu, Finansijska inspekcija je spremna i kreće u sprovođenje represivnih mera - kazao je Ninić.


KONTROLE

ZAKON o fiskalnim sistemima u Brčko distriktu stupio je na snagu 1. januara 2019. godine. Od polovine marta kada je počelo instalisanje fiskalnih kasa, pa do sada nisu vršene kontrole primene ovog zakona.