Vrhovni sud Republike Srpske pravosnažno je osudio četvoricu mladića na ukupno 10 godina zatvora zbog mučenja i premlaćivanja Osmana I. (31) u Prisadama kod Doboja, koga su još i udarili automobilom i ukrali mu pet maraka.

Pročitajte još: AKCIJA “INVERZIJA”: Uhapšen predator iz Teslića

Na najveću kaznu od šest godina zatvora osuđen je Eldin Ahmetović Sprečak (23) koji je oglašen krivim za razbojništvo. Dejan Međedović i Zoran Mihajlović osuđeni su na po godinu i po dana zatvora zbog krivičnog dela zlostavljanje, mučenje i drugo neljudsko ponašanje, dok je Draganu Panzaloviću za isto delo izrečena kazna od godinu dana zatvora.

Presuda je izrečena nakon što je sudsko veće Vrhovnog suda RS, kao neosnovane, odbilo žalbe odbrane i tužilaštva.

- Veće je u potpunosti potvrdilo prvostepenu presudu koju je izrekao Okružni sud u Doboju i ona je sada pravosnažna - rekla je sekretar Vrhovnog suda RS Jelena Despotović.

Pročitajte još: DERVENTA U ŠOKU ZBOG NOVOG NAPADA: Kamenjem na osnovnu školu

U presudi se navodi da se sve odigralo 25. marta prošle godine kada su Sprečak, njegov maloletni brat i pretučeni Osman I. došli pred zgradu Doma penzionera u Doboju. Stigli su automobilom "audi 80", koji je Osmanovo vlasništvo, a koji je bez njegovog odobrenja vozio maloletnik.

- Sprečak je ušao u Dom u sobu gde su se nalazili Mihajlović, Međedović i Panzalović. Zatim su svi zajedno izašli i seli u vozilo gde su već bili maloletnik i oštećeni. Odvezli su se u Prisade kod Doboja, gde je na jednoj raskrsnici maloletnik zaustavio vozilo - piše u presudi.

BOGATI DOSIJEI Većina osuđenih je i ranije dolazila u problem sa zakonom. Dejan Međedović i Dragan Panzalović hapšeni su i početkom godine kada su u Domu penzionera nožem izboli poznanika. Svemu je prethodila svađa i tuča, a povređeni je policiji ispričao da su ga obojica udarala rukama i nogama, te da ga je Panzalović nožem ubo u nogu. Međedović je i pre toga hapšen zbog ubadanja jedne osobe.

Svi su, kako se navodi, bili u stanju bitno smanjene uračunljivosti jer su prethodno konzumirali alkohol i opijate. Po izlasku iz vozila okružili su Osmana i krenulo je maltretiranje.

- Međedović mu je naredio da skine patike sa nogu, te ga uhvatio rukama oko vrata i oborio na zemlju. Tada je Osman skinuo patike i plašeći se za bezbednost krenuo bos da beži putem. Otišao je do kuće i lupao na vrata kako bi se spasao, a u tom trenutku su naišli optuženi - navodi se u presudi.

Maloletnik je tada zaustavio vozilo pa su Sprečak i on izašli i krenuli prema oštećenom, koji je nastavio da beži. Maloletnik je vozilom krenuo za njim, da bi ga potom udario automobilom. Od udara Osman je pao na zemlju i pukla mu je leva butna kost, a zadobio je i više posekotina po telu.

- Iz vozila su tada izašla četvorica mladića i ubacili ga u gepek i odvezla na mesto gde su ga ranije naterali da se izuje. Potom su ga tu izbacili na zemlju i vratili se u vozilo, a na mesto vozača seo je Sprečak - navodi se u presudi.

Optuženi su se udaljili, ali su se ubrzo vratili i Srpečak je izašao iz vozila te šakom u glavu ponovo udario oštećenog i zatražio da mu preda sve što ima u džepovima. Osman mu je zatim dao novčanik u kojem je bilo oko pet maraka, te mobilni telefon "samsung S3", koje je prisvojio kao i automobil.