PREDSEDAVAJUĆI Predsedništva BiH Željako Komšić zakazao je za utorak vanrednu sednicu Predsedništva BiH, a na dnevnom redu je imenovanje Zorana Tegeltije, člana SNSD, za mandatara Saveta ministara BiH. U dokumentu o sazivanju sednice Predsedništva BiH se navodi da će se Odluka o imenovanju Tegeltije dostaviti dalje Komisiji za pripremu izbora Saveta ministara Predstavničkog doma PS BiH u dalju proceduru. Komšić je potvrdio medijima da je zakazao vanrednu sednicu i to na zahtev srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika.

PROČITAJTE JOŠ - SIPA o Tegeltiji: Nema prepreka da bude mandatar

On je dodao da se imenovanje predsedavajućeg Saveta ministara BiH obavlja na vanrednoj sednici i da je to jedina tačka dnevnog reda ove sednice Predsedništva BiH. Inače, u proteklih par dana Zoran Tegeltija je prošao i sve potrebne bezbednosne provere u Agenciji za istrage i zaštitu BiH (SIPA) i Centralnoj izbornoj komisiji BiH. Obe ove institucije su dale zeleno svetlo da Tegeltija može biti izabran za mandatara za sastav Saveta ministara BiH.

Nakon deset meseci od završetka oktobarskih izbora, imenovanje mandatara od strane Predsedništva BiH, značiće i konačno formiranje vlasti na nivou BiH, a koju su potpisali već ranije lideri SNSD, SDA i HDZ BiH, Milorad Dodik, Bakir Izetbegović i Dragan Čović. Prema ovom sporazumu, koji je potpisan 5. avgusta u Sarajevu, rok za formiranje Saveta ministara BiH je 5. septembar i tada ukoliko ne bude formiran Savet ministara ovaj sporazum prestaje da važi.

Nikola Špirić, potpredsednik SNSD, kaže za "Novosti" da se moglo i ranije doći do imenovanja mandatara i da SNSD očekuje da se konačno krene sa radom u zajedničkim institucijama BiH.

- Očekujem nakon formiranja Saveta ministara BiH, da se sedne i razgovara o svim pitanjima. Potpisani sporazum trojice lidera je dobar za sve. Mislim da bi dalje izbegavanje primene sporazuma samo još jače guralo BiH u dublju krizu i probleme - kaže Špirić. Iako već deset meseci traje prepirka na političkoj sceni oko Godišnjeg nacionalnog plana BiH prema NATO (ANP), a bez čijeg usvajanja bošnjački političari nisu hteli da podrže Zorana Tegeltiju za mandatara, očigledno su sada odustali od ucena i okrenuli se formiranju institucija BiH.

Zoran Tegeltija i Staša Košarac Foto D. Pozderović

Staša Košarac, predsedavajući Kluba poslanika u Parlamentu BiH, kaže za "Novosti" da vlast na nivou BiH mogu samo formirati legitimno izabrani pobednici na oktobarskim izborima, a to su bili SNSD, SDA i HDZ BiH.

- U toku pregovora SNSD je jasno zastupao stav da nikakve ucene oko ANP neće proći. Za nas je Rezolucija o vojnoj neutralnosti, koja je usvojena u skupštini, obavezujuća i tako smo i delovali u pregovorima - kaže Košarac.


UCENE I AMBASADE

NA ucene koje su dolazile od bošnjačkih političkih lidera, Košarac kaže da su na silu pokušali da uguraju priču oko ANP i da to bude deo pregovora o formiranju vlasti na nivou BiH. - Godišnji nacionalni plan se nigde ne spominje u ustavu, kako je to pokušavalo nametnuti iz Sarajeva uz podršku ambasada SAD i Velike Britanije u BiH i od toga napraviti neko ključno pitanje. Ovo je bila velika pogreška ' kaže Košarac. On dodaje da je od završetka izbora, SNSD jasno stavio do znanja svima da želi da se formira vlast i da to urade legitimno izabrani predstavnici sva tri konstitutivna naroda u BiH.