U BANjALUCI će do kraja godine biti otvoren Informativni centar sa ratnom arhivom, a kako bi svi građani koji žele da pronađu informacije o proteklom ratu na području BiH, mogli da se na jednom mestu informišu.

Iako je Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, prilikom realizovanja te ideje nameravao da uspostavi saradnju i sa Haškim tribunalom i da se dobiju dokumenta sa suđenja, a koja nemaju oznaku tajnosti, do saradnje nije došlo uz sve napore iz Republike Srpske, kaže, za "Novosti", Milorad Kojić, direktor Republičkog centra.


PROČITAJTE JOŠ: SPORAZUM O SARADNjI: U uvođenju dualnog obrazovanja primeniti iskustva iz Nemačke

On kaže da je ideja bila da građanima bude dostupna i arhiva o radu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), isto kao što već postoji u Sarajevu u informacionom centru.

- Već smo imali četiri urgencije prema Haškom tribunalu da nam dostave dokumentaciju. Povodom toga prošle godine, krajem maja, u Istočnom Sarajevu imali smo i sastanak sa ljudima iz Tribunala, gde smo još jednom zatražili da nam ustupe dokumentaciju. Evo, prošla je godina dana, a nisu nam ni odgovorili na naše zahteve - ističe Kojić.

On dalje kaže da se očigledno uzalud obraćaju Tribunalu i dodaje da više neće čekati na Tribunal, već da će krenuti u realizaciju osnivanja centra sa svojom dokumentacijom i arhivom, koja je veoma obimna i sadrži mnoge zanimljive podatke.

Kojić dalje kaže i da je u čitavoj priči veoma loše od strane Tribunala što je odmah ustupio dokumentaciju Sarajevu, kad su je tražili za otvaranje svog informacionog centra, i da je isti otvoren još prošle godine, dok za Banjaluku očigledno važe drugi aršini.

- Mi želimo da u Banjaluci bude ovaj centar i definitivno ćemo ga otvoriti sa dokumentacijom iz Haga ili bez nje. Dobili smo od grada i prostor u blizini Palate predsednika RS. Sramota je da 18 meseci pokušavamo da uspostavimo komunikaciju sa Haškim tribunalom za određenu dokumentaciju i da nas ignorišu i čak neće ni da nam odgovore na naše molbe. Republički centar ima obilnu dokumentaciju i arhivu i ona će biti dostupna u centru svim građanima koji žele da pogledaju ovu dokumentaciju - ističe Kojić.

Milorad Kojić

Prema njegovim rečima kada se govori o rešavanju statusa haške arhive, ona je veoma bitna za Republiku Srpsku, jer je stav iz RS da svi dokumenti koji njoj pripadaju treba da joj se vrate.


PROČITAJTE JOŠ: Verhazova: Testiranje na hepatitis važno zbog ranog otkrivanja bolesti

HAŠKA SUDNICA

U SARAJEVSKOJ Vijećnici polovinom prošle godine otvoren je Informativni centar o radu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), koji sadrži arhivu i omogućava građanima elektronski pristup mnogim dokumentima. Prilikom otvaranja tog centra u Sarajevu, uspostavljena je i originalna sudnica Haškog tribunala, koju je MKSJ donirao gradu Sarajevu.

Ceremoniji otvaranja Centra u Sarajevu, između ostalih, prisustvovala je i šefica kabineta predsednika Mehanizma za međunarodne krivične sudove Gabrijela Mekintajr, dok je sudija Fausto Pocar dobio specijalno priznanje zbog zalaganja za formiranje Centra.