Optuženi Milorad Govedarica (64) iz Pala, tereti se da je, navodno, u razdoblju od 2010. do 2015. godine, počinio poresku utaju, te na taj način oštetio budžet BiH za oko 290 hiljada dinara, rečeno nam je u Tužilaštvu BiH.


Na dušu mu se stavlja da je, navodno, za to vreme, kao predsednik Upravnog odbora društva „Fabrika za proizvodnju žice “ a.d. Novo Goražde, zajedno sa drugim osobama, postupao protivno odredbama poreskog zakonodavstva i propisima koji regulišu prijavu i naplatu PDV.


U optužnici se navodi, da je putem tog poduzeća, veliku količinu proizvedene žice, u vrednu od oko milion KM, kao i sporedni proizvod (otpad nastao proizvodnjom), protivno zakonskim odredbama umesto planiranog izvoza, stavio u promet u BiH, pa bez izdavanja poreske fakture i evidentiranja poreske obveze izbegao plaćanje PDV u iznosu od 178.704,83 KM, kao i po osnovu utvrđenog manjka dobara na skladištu obveznika, PDV u iznosu od 113.146,13 KM.


PROČITAJTE JOŠ: Utajili porez za 159,9 miliona dinara


U optužnici piše da je „na ovaj način izbegnuto plaćanje PDV u iznosu od 291.850,96 KM, za koji je oštećen budžet Bosne i Hercegovine”. Optužnica je prosleđena na potvrđivanje Sudu BiH.