OPŠTINU Srbac posetio je predsednik Vlade RS Radovan Višković, koga je načelnik Opštine Mlađan Dragosavljević upoznao sa posledicama nezapamćenog nevremena, koje je nedavno zahvatilo severozapadni deo te opštine i prouzrokovalo višemilionsku štetu.

- Opština Srbac proglasila je vanredno stanje, koje je još na snazi. Olujni vetar je pričinio štetu na svih pet dalekovoda, a još gore je prošla niskonaponska mreža, jer je bez struje oko hiljadu domaćinstava, a bez vode je ostalo oko 430 domaćinstava. Bez krova su ostale škole, Dom zdravlja, Vatrogasna jedinica i nekoliko stotina stambenih i pomoćnih objekata. Komunalne službe su izvanrednim naporima raskrčile saobraćajnice i ulice u gradu, ali je poseban problem u poljoprivredi, gde su stradali plastenici, kukuruz i polja pšenice - informisao je načelnik Srpca visokog gosta.

Pročitajte još - Grom udario u antenu, zapalio kuću (FOTO)

Premijer Višković obećao je da će Vlada RS, putem Fonda solidarnosti, pomoći toj lokalnoj zajednici, ali to ne znači da će sva šteta biti nadoknađena.

- Da klimatske promene treba ozbiljno shvatiti dokaz je da je samo u RS ove godine bilo vremenskih nepogoda u četiri navrata i nema te vlade koja to sve može nadoknaditi. Razmišljamo da se poljoprivredna proizvodnja pod vedrim nebom osigura i da Vlada plati premije osiguranja, a osiguravajuće kuće nadoknadu štete - rekao je Višković.