PREDSTAVNICI šest od osam sindikalnih organizacija, koje deluju pri "Železnicama Republike Srpske" podneće iduće sedmice prijave protiv odgovornih lica za nesavesno poslovanje i voišemilionsku štetu, kada je reč o isplati toplog obroka i regresa radnicima, jedan je od zaključaka sa sastanka sindikata. Na sastanku je zatraženo prolongiranje roka do kog Upravi treba dostaviti primedbe na predloge pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih mesta, I o nagrađivanju radnika.

- Mi smo od 2012. imali niz razgovora i pregovora da se topli obrok ukalkuliše kao obaveza, a da se isplati akontacija kako bi se izbeglo podnošenje tužbi protiv "Železnica". Došli smo do samog zida, nismo imali vremena da čekamo, s obzirom na rokove, kada je reč o zastarevanju. Tužili smo i dobili spor - rekao je predsednik Samostalnog sindikata mašinovođa Simo Cvjetković.

Cvjetković kaže da Uprava nije uvažila zahtev i da je tokom sudskog postupka napravljena milionska šteta "Železnicama".

On nije naveo protiv koga će biti podnete prijave, dodavši da će se sindikati u petak, 12. jula, na sastanku usaglasiti o tome.

Predsednik Sindikata održavanja šinskih vozila Goran Čamdžić kaže da je istekao rok dat Upravi "Železnica" i resornom ministarstvu za povećanje plata, a po zahtevu 7. juna, kada je održan polučasovni štrajk upozorenja.

Pročitajte još - Železnice RS uvode moderniji i sigurniji rad

- Istrajaćemo na zahtevu za povećanje plata svim zaposlenima i da se to primeni kroz paravilnik o radu, a u budućnosti kroz kolektivni ugovor - rekao je Čamdžić.

On ističe da su protesti kao oblik sindikalne borbe sve izvesniji, ali je samo pitanje vremena kada će to biti i u kojem obliku i da li će se priključiti i ostale članice Konfederacije.

Otpravnik vozova u Doboju Goran Petković ukazao je na masovan odlazak stručnih radnika svih profila iz "Železnica" i da su ostali radnici dodatno opterećeni, jer im se objedinjuje nekoliko poslova.

Iz Uprave ŽRS rečeno je da će sindikalnim organizacijama odgovoriti nakon prijema njihovih zahteva, kada budu bili upoznati o sadržaju.

UPOZORENjE

ČLANOVI šest sindikalnih organizacija, koje deluju pri ŽRS održali su 7. juna polučasovni štrajk upozorenja, sa kojeg su poručili da žele povećanje plata od 12 odsto u naredna tri meseca ili će, u suprotnom, pristupiti sindikalnim metodama borbe za ostvarivanje svojih radnih prava.