U poplavama na području Prijedora zaplavljeno je 1.350 domaćinstava, poplavljeno oko 400 kuća, stvoreno šest klizišta i porušen je pešački most preko Sane u mestu Donja Dragotinja.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković izjavio je danas da će oštećenja na ostalim infrastukturnim objektima biti naknadno utvrđena.

Pročitajte još - POPLAVE U RS: Banja Luka ukinula vanrednu situaciju u šest naselja; Oružane snage se bore sa Sanom (FOTO/VIDEO)


Šef Odseka za civilnu zaštitu Dušan Vranješ rekao je da se očekuje dalji pad vodostaja i da su počele pripreme za asanaciju terena, popravku infrastrukture i sanitarno-higijenske mere.

REKA SANA SE SMIRUJE

ŠTAB za vanredne situacije grada Prijedora zadržao je stepen vanredne odbrane od poplava, iako je vodostaj Sane u četvrtak bio 410 centimetara, što je za pola metra niže od kote vanredne odbrane i 10 centimetara niže od kote redovne odbrane. Inače, juče je bilo bolje i u drugim krajevima Potkozarja. U padu su vodostaji i Une i Sane u Novom Gradu, Kozarskoj Dubici i Kostajnici.

Šef Odseka za civilnu zaštitu Prijedora Dušan Vranješ je naveo da se usled prestanka padavina svi vodostaji normalizuju, ali da je i dalje veliki broj stambenih objekata poplavljen, pre svega zbog podzemnih voda u svim zahvaćenim delovima, prevashodno u naselju Gomjenica.

- Svi regionalni i magistralni putevi su prohodni, ali ima još lokalnih puteva gde je saobraćaj ili otežan ili onemogućen - dodao je Vranješ.

Komandir Teritorijalne vatrogasne jedinice Prijedor Nebojša Miljuš rekao je da vatrogasci nastavljaju sa ispumpavanjem vode iz prostorija i depresija.

- Prioritet će biti Raškovac da pokušamo osloboditi deo oko trafostanice, da se tom delu grada može ponovo uključiti struja - rekao je Miljuš, budući da su 104 domaćinstva bez struje već više od 36 časova.

(G. V.)

U PETAK RADE SVE ŠKOLE, OSIM DVA PODRUČNA ODELENjA KOD PRIJEDORA

Ministarstvo prosvete i kulture Republike Srpske saopštilo je danas da će se u petak izvoditi nastava u svim osnovnim školama u RS, izuzev Područnog odelenja Gomjenica koje radi u sastavu OŠ "Branko Ćopić" Prijedor i Područnog odelenja Cikote koje radi u sastavu OŠ "Jovan Cvijić" Brezičani kod Prijedora.

- Zahvaljujući značajnom poboljšanju prilika na terenu, u svim srednjim školama u Republici Srpskoj u petak će se redovno izvoditi nastava. Prema dostavljenim informacijama, u petak će raditi sve predškolske ustanove u Srpskoj – istakli su u nadležnom ministarstvu.

Ministarstvo prosvete i kulture RS je u saradnji sa rukovodstvom vaspitno-obrazovnih ustanova, preduzelo potrebne preventivne mere s ciljem bezbednog dolaska učenika u škole i izvođenja nastave u Republici Srpskoj, a nakon ovosedmičnih obilnih padavina i poplava koje su pogodile pojedine opštine.

(R. S.)