U BREZIČANIMA, kod Prijedora, sahranjen je četrdesetosmogodišnji policajac Slađenko Tubin na kojeg je u nedelju, 21. aprila, pucao Marko Šabić. Poslednjem ispraćaju policajca, koji je život izgubio obavljajući službenu dužnost, prisustvovao je i ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač.

Pročitajte još: KRVAVI USKRS KOD PRIJEDORA: Napao oca i ženu, pa ubio policajca!

- Policija Republike Srpske ostala je bez hrabrog i poštenog policajca - rekao je Lukač.

Okružni sud u Banjaluci u sredu je odredio jednomesečni pritvor Marku Šabiću (44), iz Gornje Ravske, kod Prijedora, koji se tereti za teško ubistvo Slađenka Tubina, i pokušaj ubistva svog oca Veselka Šabića.

Pritvor je određen zbog bojazni da će Šabić boravkom na slobodi ometati krivični postupak sakrivanjem dokaza ili uticajem na svedoke, zatim zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog dela, i takozvanog uznemiravanja javnosti.

Pročitajte još: DRAMA U PRIJEDORU: Mladić ubo oca u grudi, a zatim upucao policajca

Zločin se dogodio u nedelju, na katolički Uskrs, gde se porodica Veselka Šabića okupila na uskršnjem ručku pred kućom. U jednom trenutku Marko, koji je ranije lečen na psihijatriji i koristi terapiju, posvađao se sa suprugom Josipom koja ga je optužila da je narkoman. Besan zbog toga Marko je uzeo nož i nasrnuo na nju, ali je njegov otac Veselko stao u odbranu snaje. Doslovno je stao između njih i Marko je nožem s leđa više puta ubo oca. Potom je uzeo lovačku pušku sačmaricu i zaključao se u kupatilo. Porodica je napad prijavila policiji i na intervenciju je došao policijski službenik staničnog odeljenja u Ljubiji Slađenko Tubin, koji je lično poznavao Šabića.

Tubin je pokušao da razgovara s Markom i mirnim putem reši nastalu situaciju. Međutim, optuženi je u jednom trenutku otvorio vrata od kupatila i iz neposredne blizine pucao policajcu u stomak. Iako teško ranjen Tubin je krenuo da beži u zaklon i uspeo je da, u samoodbrani, ispali dva hica, ali je promašio.

U rešenju za određivanje pritvora navodi se da je Marko krenuo za policajcem, izašao pred kuću i nasumično iz sačmarice pucao prema prisutnima. Tubinu su u pomoć pritekle Šabićeve komšije, koje su ga sklonile i sakrile od pomahnitalog ubice. Nedugo nakon toga Šabić je uhapšen, dok je policajac prevezen u bolnicu gde je i podlegao povredama.

POČASNA PALjBA

U IME kolega, od nastradalog policajca Slađenka Tubina oprostio se i predsednik Mesne boračke organizacije prijedorske policije Vojislav Kondić, a počasni vod policije izvršio je počasnu paljbu.