BANjALUČKI biznismen Slaviša Krunić (48) i njegov telohranitelj Žarko Pavlović iz Pala ubijeni su preksinoć u sačekuši kod Banjaluke, dok je vozač Goran Ilić tom prilikom ranjen. U razmeni vatre usmrćen je napadač Željko Kovačević, a zbog sumnje da su zajedno s njim izvršili ubistva, uhapšeni su dobro poznati kriminalci Emilio Baldo i Goran Milanović, dok se traga za Benedijem Đukanovićem. Motiv likvidacija nije poznat, a sumnja se da je reč o plaćenom zločinu.

- Uhapšeni se terete za teško ubistvo i pokušaj ubistva, a reč je o direktnim izvršiocima tih krivičnih dela. Lice B. Đ. se nalazi u bekstvu, za njim se aktivno traga i raspisana je poternica - rekla je portparol MUP RS Mirna Miljanović.

Trostruko ubistvo odigralo se pre dve večeri u 22.40 u blizini Krunićevog imanja u Glamočanima. On se u pratnji dvojice telohranitelja vraćao u vikendicu, gde je s porodicom privremeno boravio zbog renoviranja stana. Vozili su se u "tojoti", i na putu, 200 metara od vikendice, upali u zamku.


PROČITAJTE JOŠ: POGLEDAJTE: Ovo su osumnjičeni za ubistvo Krunića, za jednim se još traga (FOTO)

Najmanje dva napadača su na njih ispalila rafale iz automatskih pušaka. Sa dve strane su pucali prema automobilu, i to pancirnom municijom. Krunićevi pratioci uzvratili su paljbu i ubili jednog napadača, dok su ostali pobegli. Nezvanično se pominje da je na mestu zločina pronađeno više od 60 čaura.

Krunić je posle pucnjave prebačen u drugi automobil i preminuo je na putu za UKC Republike Srpske. Ilić je primljen sa ustrelnim ranama obe noge i desne ruke, hirurški je zbrinut i njegovo stanje je stabilno. Upravo je on, iako teško ranjen, uspeo da izađe iz vozila i uzvrati paljbu, ispalivši celi okvir iz pištolja.

Na mestu zločina celu noć i dan je vladalo opsadno stanje. Sve je vrvilo od, do zuba naoružane, policije, koja je češljala teren oko Glamočana. U potrazi za ubicama učestvovao je i helikopter, a prema nezvaničnim informacijamal jedan od napadača je uhapšen u šumi. Meštani Glamočana pričaju da su u kritično vreme čuli škripu vozila i rafalnu paljbu, a ubrzo i jauke.

- Bilo je kao u ratu... Ispucano je na desetina metaka! Svi smo u strahu. Slaviša je bio dobar, poslovan čovek, dobrotvor koji je pomagao svima. Velika je to tragedija - kažu njegove komšije.

Slaviša Krunić je vlasnik kompanija "Sektor sekjuriti" - vodeće firme u BiH u poslu sa obezbeđenjem ličnosti i objekata, "Žitopeka", "Žitoprodukt", "Sektor ADS" i "Sektor ZOS". Iza njega su ostali supruga Tamara i tri sina, koji su u vreme zločina bili u vikendici, kao i ćerka iz prvog braka. Važio je za veoma sposobnog čoveka, jednog od boljih poslodavaca koji je, iako nije bio u dobrim odnosima s vlašću, uspešno poslovao i zapošljavao više od 1.000 ljudi. Bio je poznat po humanitarnom radu i pomoći porodicama u teškim materijalnim situacijama.

- Obaveštavamo poslovne partnere da će, uprkos okolnostima, kompanije nastaviti rad i u potpunosti ispunjavati svoje obaveze prema partnerima i zaposlenim - saopštio je "Sektor sekjuriti", izražavujući saučešće porodicama ubijenih.

Ubijeni Žarko Pavlović s Pala odnedavno je počeo da radi kao Krunićev telohranitelj. Na poslovima obezbeđenja je radio godinama, od Avganistana do američke ambasade u BiH, i važio je za velikog profesionalca. Iza njega su ostali supruga i 10-godišnji sin.

SAUČEŠĆA ZVANIČNIKA

MESTO zločina i porodicu Krunić posetili su ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač i direktor policije Darko Ćulum. Nešto kasnije došao je i ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak sa suprugom Đurđicom, s kojom je Krunić ranije bio u braku i s kojom ima ćerku. Saučešće porodici uputili su mnogobrojni zvaničnici, među kojima premijer RS Radovan Višković i predsednica Željka Cvijanović.

- Izražavam saučešće porodici Krunić, koja je pretrpela najveći gubitak, ali taj gubitak je veliki i za Republiku Srpsku. Očekujem da institucije rade svoj posao i da što pre otkriju počinioce ubistva - rekla je Cvijanovićeva.


PROČITAJTE JOŠ: VIŠKOVIĆ POTVRDIO: Uhapšene određene osobe koje se dovode u vezu s ubistvom Krunića

DOSIJE OSUMNjIČENIH

Željko Kovačević

Odležao je 11 godina zatvora zbog razbojništva, kao i tri godine zbog više teških krađa, a hapšen je i zbog iznude novca od vlasnika ćevabdžinice "Kod Muje". Interpol Zagreb za njim je raspisao poternicu zbog razbojništva i pokušaja ubistva.

Emilio Baldo

Osuđivan je zbog više razbojništava na devet godina zatvora. Pre presude u novembru 2006. je prilikom ulaska u sud uspeo da umakne sudskoj policiji. Odležao je i šest meseci zatvora jer je u avgustu 2000. izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj je poginuo dečak M. T.


Benedi Đukanović

Hapšen je zbog razbojništava, a u Beogradu je osuđen na šest godina zatvora zbog učešća u pokušaju ubistva navodnog vođe "rakovičkog klana" Nebojše Stojkovića Stojketa, 19. avgusta 2008. godine, kada je pod njegov automobil podmetnut eksploziv.


Goran Milanović

Učestvovao je navodno 2015. godine u pucnjavi ispred kafe-bara "K4" u Banjaluci, kada je ranjen radnik obezbeđenja Mile Plejić.

Njemu je na teret stavljeno krivično delo izazivanje opšte opasnosti. Naknadno je osumnjičen i za tešku krađu na benzinskoj pumpi.


Pročitajte još - POZNAT IDENTITET: Ovo je napadač na Slavišu Krunića, koji je poginuo u likvidaciji biznismena (FOTO)


Pročitajte još - PUCNjAVA U BANjALUCI: Ubijen biznismen Slaviša Krunić, njegov telohranitelj i jedan napadač (FOTO)