- U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske od četvrtka će se operacije na debelom crevu izvoditi i laparoskopski, zahvaljujući kontunuiranoj medicinskoj edukaciji kadra ove ustanove, izjavio je generalni direktor UKC-a Vlado Đajić.

- Ovim stajemo u red najvećih kliničkih centar u regionu, gđe se primenjuju ove tehnike", rekao je Đajić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Prema njegovim rečima, cilj UKC-a je da stanovništvio Republike Srpske ne ide nigde van prostora Srpske da se leči, čime se štede sredstva Fonda zdravstvenog osiguranja i pacijenata.

- Dajemo podršku našim lekarima za odlazak na edukaciju u najveće centre u regionu, Evropi i svetu. Stvorili smo najbolje uslove za rad lekara i smeštaj pacijenata, istakao je Đajić.

PROČITAJTE JOŠ - UKC RS zabranio posete pacijentima

On je naveo da su se specijalisti opšte i abdominalne hirurgije Zoran Aničić i Goran Janjić, od 5. marta do 15. aprila edukovali u Onkološkom centru Sankt Peterburga, te da je reč o nastavku kontunuirane medicinske edukacije i međunarodne saradnje, kao i razmeni pozitivnih iskustava u dijagnostikovanju i lečenju onkoloških oboljenja između Onkocentra u Sankt Peterburgu i UKC-a.

Janjić je pojasnio da je sa Aničićem učestvovao u brojnim laparoskopskim kolorektalnim hirurškim intervencijama pod mentorstvom Ilkrama Isailoviča Alijeva, šefa Odelenja za koloproktologiju u Onkološkom centru Sankt Peterburg, nakon čega će svoja nadograđena znanja i veštine primenjivati u UKC-u.

- Važno je istaći da će kod naših pacijenata nakon ovakvih operativnih zahvata slediti brz oporavak i puštanje na kućno lečenje nakon nekoliko dana, dok kod klasične hirurške procedure pacijent ostaje na bolničkom lečenju i do petnaest dana, a na bolovanju od tri do šest meseci, pojasnio je Janjić.

On je dodao da su već uradili jednu složenu laparoskopiju debelog creva i da se pacijent dobro oseća, jede i hoda i u ponedeljak bi trebalo da bude otpušten kući.
Aničić, koji je i zamenik šefa Odeljenja za ezofagogastričnu i intestinalnu hirurgiju, rekao je da su u UKC-u stvoreni svi uslovi da se operacije na debelom crevu izvode laparoskopski.