Kulturni centri Istočno Novo Sarajevo i Novi Sad ubuduće će moći da razmenjuju programe i rade na kreiranju zajedničkih programa, navedeno je u Memorandumu o razumevanju potpisanom između ove dve ustanove kulture.


Memorandum o razumevanju potpisali su direktor Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo Mladen Janković i direktor Kulturnog centra Novi Sad Bojan Panaotović.

Janković je novinarima uoči potpisivanja Memoranduma izrazio zadovoljstvo što će Kulturni centar Istočno Novo Sarajevo ubuduće imati mogućnost da sarađuje sa institucijom kulture koja ima tradiciju dužu od pola vijeka i koja je po uspešnom radu poznata u regionu.

- Naš kulturni centar je relativno mlada ustanova, koja je osnovana 2003. godine, ali ćemo završetkom izgradnje novog gradskog pozorišta i galerije dobiti zadovoljavajuće uslove za kvalitetnu i ozbiljnu saradnju sa Kulturnim centrom Novog Sada, istakao je Janković.

PROČITAJTE JOŠ: Sutra sporazum o kulturnoj saradnji Novog Sada i Istočnog Novog Sarajeva

On je dodao da je današnjem potpisivanju prethodio kulturni program na kojem su nastupili kolektivi i pojedinci sa kojima Kulturni centar Istočno Novo sarajevo već ima potpisane memorandume, koji su rezultirali uspešnom i plodonosnom saradnjom.


Foto Pres služba KCNS


Panaotović je rekao da u 21. veku kulturne granice u fizičkom i geografskom smislu postaju mnogo manje bitne i da je kultura ključna oblast gđe se može sarađivati, te da je stoga, kako je naglasio, logično i prirodno da se uspostavi saradnja između kulturnih centara Istočnog Novog Sarajeva i Novog Sada.

- Mi smo braća i ovo je samo jedan početak koji će označiti plodonosnu, bogatu i svrsishodnu saradnju. Sve što naši partneri budu željeli da predstave u Novom Sadu, koji je 2019. godine Omladinska prestonica Evrope, a 2021. godine i Evropska prestonica kulture, mi ćemo im to omogućiti, istakao je Panaotović.

Prema njegovim rečima, dve ustanove kulture širok spektar saradnje od pozorišta, književne reči do tribina.

Nakon potpisivanja memoranduma istoričar i saradnik Kulturnog centra Novog Sada Ognjen Karanović održao je predavanje o temi bratskih veza Republike Srpske i Srbije.