Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik podsetio je lidera SDA Bakira Izetbegovića da je Kosmet sastavni deo Srbije i da BiH nije priznala Kosovo, poručivši mu da bi trebalo da se rukovodi tom zvaničnom politikom BiH.


Komentarišući Izetbegovićevu izjavu za "Glas Amerike" da su Srbija i zvanični Beograd problem za dešavanja na Kosovu i u BiH, Dodik je istakao da, ukoliko se neko bavi politikom i želi da neko poštuje teritorijalni integritet BiH, onda politika BiH treba da bude poštivanje teritorijalnog integriteta Srbije.

"Umesto da zahvali Srbiji kao zemlji koja drži do stabilnosti u regionu i koja se ne meša u unutrašnja pitanja BiH, Izetbegović se drznuo da prekraja granice Srbije i da govori o tome šta će Srbija da učini", izjavio je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu, a prenosi SRNA.

Dodik je napomenuo da nema naznaka da će Srbija priznati Kosovo, "kako to mnogi kod Bošnjaka, a pogotovo Izetbegović, priželjkuju".

Dodik kaže i da Izetbegovićeva izjava ne doprinosi razumevanju i pomirenju, već naprotiv vređa svakog Srbina u Republici Srpskoj i BiH, te Srbiju kao državu i Republiku Srpsku.

"Tretirati Srbiju kao glavnog krivca, što Izetbegović čini duže vrijeme, nije ni korektno, ni tačno, a ni istorijski održivo. Neodrživa je i tvrdnja da su Srbi agresori u BiH jer to nije tako", istakao je Dodik.

On je odlučno negirao da Srbija modelira šta će da radi Banjaluka, ali je i porucio da niko ne može da povuče nikakvu - ni gvozdenu, ni vizuelnu, ni verbalnu granicu na Drini, jer ona, kaže, ne postoji.

Kako je primetio, nemoguće je da Srbi u BiH pitanja u Srbija ne doživljavaju kao svoja, pa tako i pitanje Kosova.

"Kosovo kao emotivno, nacionalno, narodno i istorijsko pitanje kod Srba nije samo pitanje uređenja države, nego i pitanje kolijevke srpske nacionalne kulture i nacionalnog bića. Mi Srbi koji živimo van Srbije sasvim relevantno imamo pravo da učestvujemo u svakoj ocjeni o tome na koji način može i treba da bude rješavano to pitanje u budućnosti", primetio je Dodik, upozorivši da Izetbegović ovakvim izjavama dovodi u pitanje svaki aranžman koji se pokušava uraditi da bi funkcionisao sistem, kao što je formiranje vlasti.

Bilo bi bolje da se okrenemo formiranju vlasti u BiH, ali je očigledno da to Izetbegović ne želi, poručio je Dodik.

DODIK: PITAO SAM IZETBEGOVIĆA O INICIJATIVI ZA PROMENU IMENA REPUBLIKE SRPSKE, A ON...


Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je u Istočnom Sarajevu da je na sastanku s liderima SDA i HDZ-a BiH u ponedeljak, Bakira Izetbegovića upitao u vezi sa incijativom o promeni imena Republike Srpske.

"Nismo nešto o tome razgovarali, ali sam ga upitao da li je ozbiljan u vezi s tim, a on me je samo gledao", rekao je Dodik, koji je zajedno sa ambasadorom Rusije Petrom Ivancovim položio venac kod spomen-ploče nekadašnjem ruskom ambasadoru u UN Vitaliju Čurkinu, koji je poznat po tome što je blokirao u Savetu bezbednosti Nacrt rezolucije o Srebrenici koju je predložila Velika Britanija.

On je ponovio da je u ovom trenutku otvoreno pitanje formiranje vlasti i da na pomenutom sastanku s Izetbegovićem i Draganom Čovičem nije bilo nikakvih pomaka, preneli su banjalučki mediji.

Pročitajte još - Dodik, Čović i Izetbegović razgovarali o formiranju vlasti


"Bili smo nedavno u Briselu i tamo je rečeno da ničim nije uslovljeno formiranje vlasti ni MAP-om, ni NATO-om niti bilo kakvim upitnicima", rekao je Dodik.

Novinari su ga upitali da li je rišeno pitanje njegovog obezbeđenja, budući da insistira na pripadnike MUP-a RS-a, dok je nadležnost na Direkciji za koordinaciju policijskih tela BiH, Dodik je rekao "anketirajte ove momke iza mene i videt ćete odakle dolaze, iz MUP-a RS".

On je rekao da političari iz RS-a svakodnevno doživljavaju pritiske zbog ulaska BiH u NATO, te da se odluka Skupštine RS-a o vojnoj neutralnosti ne uvažava. Govoreći o problemima s migrantima rekao je da je zato najviše odgovorna "aktuelna nesposobna struktura" na nivou države.