PREDSEDNICA Republike Srpske Željka Cvijanović u Trebinju se sastala sa zamenikom gradonačelnika Mirkom Ćurićem, a kako je istakla, njen kabinet podržaće u tom gradu nekoliko značajnih projekata u oblastima obrazovanja, sporta i mladih. Prvi projekat koji će biti realizovan je izgradnja lifta na Fakultetu za proizvodnju i menadžment, gde nastavu pohađaju dva studenta u invalidskim kolicima, a tu je i formiranje Centra za talente u selu Zgonjevo kod Trebinja.

PROČITAJTE JOŠ: Željka Cvijanović: Nastavljam tamo gde je stao Dodik

- Ovaj centar za talente je nešto što se uklapa u ono što nameravam da radim kao predsednik RS, a to je da imamo jedan takav centar na republičkom nivou. Samim tim važno je da takve centre imamo u različitim delovima RS - istkla je Cvijanovićeva.

Predsednica Republike rekla je i da će uskoro biti organizovana Konferencija načelnika i gradonačelnika RS, gde će Trebinje predstaviti svoje dobre projekte koji su primenjivi i u ostalim sredinama.

- Imamo nekoliko aktivnih lokalnih zajednica, koje su dizajnirale različite programe podrške i osmislile projekte, ali imamo i one koje poprilično spavaju. Ovde u Trebinju posebno mi se dopadaju programi koji su usmereni ka selu i stvaranju uslova da ljudi tu ostanu.Posebno mi se sviđa podrška roditeljima čija deca idu u područne škole. To je jedno od rešenja za problem pražnjenja sela - dodala je Cvijanovićeva.

Zamenik gradonačelnika zahvalio je na podršci koju ta lokalna uprava dobija od kabineta predsednika.

Cvijanovićeva je posetila i trebinjski Dnevni centar za stara lica, koji deluje pri Centru za socijalni rad.

POSETA PIVARI

U SKLOPU boravka u Trebinju, Cvijanovićeva je posetila jednu privatnu turističku agenciju, kao i kraft pivaru, čije je vlasnik državljanin SAD Endru Monford (na slici). Ona je rekla da joj je drago što se jedan Amerikanac, nakon posete Trebinju, odlučio da se u ovaj grad preseli i tu započne svoj biznis. Monford je rekao da se odlučio da na području koje se tradicionalno smatra vinskim, napravi i njegovo tipično pivo.