OVA godina će biti maksimalno iskorišćena na unapređenju rada službi u Srpskoj i na implementaciji Zakona o opštem upravnom postupku RS, ali i na osnivanju e-matičara u državnim porodilištima, kaže, za "Novosti", Lejla Rešić, ministar lokalne uprave i samopurave RS.

Kada se govori o radu javnih službi, ministarka kaže da je Vlada propisala da građani moraju biti aktivno uključeni u proces donošenja bilo kakvog rešenja ili ostvarivanja prava, i to se mora primenjivati na terenu!

- Drugim rečima, kada se primi zahtev građana, mora da im se odgovori u roku od 10 dana, da li je zahtev kompletan ili nije, a ne da obaveštenje stigne 29. dana od podnošenja zahteva da fali jedan papir. Insistiraćamo da građani budu maksimalno ispoštovani. Fokus u ovoj godini je da otvorimo administraciju prema građanima i da budemo pravi servis i privrede i građana - ističe ministarka Rešić.

Prema njenim rečima, ideju uvođenja e-matičara u državna porodilišta nisu mogli realizovati bez zakonske pretpostavke, ali se sada ide u pravcu donošenja rešenja.

- Razmišljamo da bi kancelarija e-matičara mogla da bude u državnim porodilištima. Tako bi roditelji predali svu dokumentaciju po izlasku iz porodilišta, a nakon od sedam do deset dana otišli u opštinu u kojoj žive i pokupili papire. Ovo će biti naš sledeći korak. Nema razloga da to ne uradimo, kad je sve uvezano, a i vreme je da izađemo iz šablona - ističe Rešićeva.


PROČITAJTE JOŠ - Lejla Rešić za „Novosti“: Zaustavljeno nezakonito zapošljavanje


Ona kaže da će se ove godine fokusirati i na kontrole inspekcijskih organa, odnosno ozbiljnije se uhvatiti ukoštac sa opštinskim i republičkim inspekcijama.

PRIJAVE Jedno od porodilišta

- Činjenica je da su kontrole određenih privrednih subjekata česte. Prvo im dođe opštinski, pa republički inspektor, i to za skoro ista pitanja. A to je opterećujuće i za privredu, i za građane, i tome se mora stati na kraj - ističe ministarka.

Očekivanja od novog saziva Vlade, kaže, su da nastave dobar rad.

- Raduje me što je ambijent drugačiji u smislu da ćemo imati bolju konekciju sa vlašću na nivou BiH kada se formira. Poslednje četiri godine taj odnos je bio veoma loš - kaže Rešićeva.


NA ISTOM "KURSU"

FUKCIONERKA DNS, Lejla Rešić kaže da politički put DNS ostaje isti kakav je bio.

- Nastavljamo rad gde smo stali. Razlazi na političkoj sceni nisu ništa novo. DNS radi po programu na osnovu kojeg su nam građani i dali ogromno poverenje na proteklim izborima - ističe Rešićeva.