U Banjaluci i drugim gradovima širom Republike Srpske počelo je svečano obeležavanje Dana Republike Srpske, koji se ove godine održava pod motom "Ponosna i vječna".

Dan je počeo služenjem svete arhijerejske liturgije u sabornom hramu Hrista spasitelja u Banjaluci, a službu je držao patrijarh srpski Irinej.

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović u Palati Republike uručila je odlikovanja povodom 9. januara zaslužnim institucijama i pojedincima.

Na Trgu Krajine u Banjaluci održan je svečani defile povodom Dana Republike Srpske, a zatim i svečana akademija u Sportskoj dvorani "Borik".

Od 16 časova počeo je svečani prijem u Administrativnom centru Vlade Srpske.

U samom gradu su pojačane mere bezbednosti, a ugostitejski i drugi objekti u širem centru grada su zatvoreni, kao i veći broj ulica.

Pročitajte još:
* DODIK PORUČIO: Kada bi Drina bila granica, popio bih je! (VIDEO)

* POVODOM OBELEŽAVANjA 9. JANUARA: Položen venac poginulim borcima Vojske Republike Srpske

09:35 - ULICE U BANjALUCI OKIĆENE ZASTAVAMA

Glavna ulica, kojom će proći učesnici defilea, okićena je i spremna za svečanost.

09:46 - RS OSNOVANA 9. JANUARA 1992.

Republika Srpska osnovana je 9. januara 1992. godine pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Položaj i ovlašćenja Republike Srpske potvrđeni su u Dejtonu 1995. godine, kada je ona ustanovljena kao jedan od dva entiteta koji sačinjavaju BiH.

09:55 - VERNICI I SVEŠTENSTVO DOČEKALI PATRIJARHA IRINEJA

Brojni vernici dočekali su jutros patrijarha srpskog Irineja ispred sabornog hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci, gde služi arhijerejsku liturgiju povodom trećeg dana Božića posvećenog Svetom arhiđakonu i prvomučeniku Stefanu.

Tokom dočeka kojem su, osim brojnih vernika, prisustvovali i zvaničnici Srpske, sveštenstvo hrama Hrista Spasitelja pozdravilo je srpskog patrijarha i zatražilo da verujući narod ovog kraja duhovno podrži, savetuje i okrepi i da im da snage da istraje na putu Gospodnjem.

Oni su istakli da je današnja poseta patrijarha Irineja, pogotovo u dane kada se slavi Božić, velika radost za sve u Banjaluci i Republici Srpskoj.

Osim patrijarha Irineja, u Hram su stigli mitropolit dabrobosanski Hrizostom, vladika banjalučki Jefrem, bihaćko-petrovački Sergije i zvorničko-tuzlanski Fotije.

Dočeku patrijarha prisustvovali su i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović, ministar energetike i rudarstva Petar Đokić i ministar saobraćaja i veza Neđo Trninić.

10:14 - FOČA: NAVIJAČI PARTIZANA ODALI POŠTU POGINULIM SRPSKIM BORCIMA

Polaganjem cveća i parastosom na centralnom gradskom spomeniku, navijačka grupa "Grobari Foča" i ove godine je, kao i prethodnih, povodom krsne slave i Dana Republike Srpske odala poštu poginulim srpskim borcima i civilima iz poslednjeg rata.

Navijači beogradskih "crno-bijelih", među kojima ima i dece poginulih boraca, položili su cveće uz natpis "Zahvalni potomci - navijači `Partizana`".

10:16 - VUČIĆ ČESTITAO DAN SRPSKE

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je predsednici Republike Srpske Željki Cvijanović Dan RS, 9. januar.

"Na dan Svetog Stefana primite moje iskrene čestitke za Dan Republike Srpske, uz najbolje želje za njen dalji napredak. Uz Vašu nepokolebljivu volju da odgovorite na različite izazove, kao i istrajan rad da građanima Republike Srpske obezbedite blagostanje, uvek računajte i na nesebičnu podršku Srbije", naveo je Vučić u čestitki.

10:24 - BRNABIĆ DOPUTOVALA U BANjALUKU

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić doputovala je danas u Banjaluku gde će prisustvovati obeležavanju dana Republike Srpske, 9. januara.

Premijerki Brnabić najpre će biti uručen Orden Republike Srpske na lenti prilikom na ceremoniji dodele odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima u Palati Republike, koja je počela u 10 časova.

Pred Palatom Republike Anu Brnabić dočekala je predsednica RS Željka Cvijanović.

10:34 - PREDSEDNICA VLADE SRBIJE DOBILA ORDEN RS

Predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić danas je u Banjaluci uručen Orden Republike Srpske na lenti, a tom prilikom ona je poručila da je odlikovanje potvrda odgovorne politike Vlade i predsednika Srbije i stalni podsetnik na obaveze i dužnosti koje nosi bratski odnos Banjaluke i Beograda.

PROČITAJTE JOŠ - Predsednica Vlade Srbije dobila Orden RS

10:55 - CVIJANOVIĆ URUČILA ODLIKOVANjA, BODIROGI ORDEN ČASTI

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović povodom 9. januara - Dana Republike, odlikovala je zaslužne institucije i pojedince.

"Zadovoljstvo mi je što u stabilnim uslovima političkim, ali i ekonomskim, obeležavamo ovaj važan dan. Na ovaj način želimo da iskažemo poštovanje prema svojim građanima. Stabilne institucije, garant su jake Srpske. Znam i verujem u čvrstinu ovog naroda. Znam da ćemo da savladamo prepreke koje su pred nama", rekla je Cvijanovićeva.

Kaže da je zahvalna svima koji su pomogli da Srpska bude jača, bolja.

"Ovo je prilika da se zahvalimo njima na svemu što su dali za Republiku Srpsku", istakla je Cvijanovićeva.

Zahvalila je svima koji su radili na jačanju Republike.

Na osnovu odluke predsednika Srpske odlikovanja je primilo 16 pojedinaca, institucija, organizacija i udruženja, a Cvijanovićeva će uručiti i jedno posthumno odlikovanje.

Predsednica Srpske Željka Cvijanović odlikovala premijerku Srbije Anu Brnabić Ordenom Republike Srpske na lenti.

Dejanu Bodirogi je uručen Orden časti sa zlatnim zracima.

Orden Zastavom Srpske sa zlatnim vjencem uručen je Petru Ivancovu.

Orden karađorđeve zvijezde Republike Srpske prvog reda dobio je Slavko Lisica.

Orden časti sa srebrenim zracima uručen je Pjetru Bakariniju.

Orden Njegoša drugog reda dobio je Dečiji hor Vrapčići, dok je Orden Krst Milosrđa dobio primarijus Slavko Maksić.

Ovom svečanom činu prisustvovovali su predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, premijer Srbije Ana Brnabić i ministri u vladama Srpske i Srbije.

10:58 - BORENOVIĆ: RS ĆE BITI VEČNA

Predsednik opozicione PDP u Republici Srpskoj, Branislav Borenović, izjavio je danas da će Republika Srpska biti večna, sve jača i da će nadživeti svakog pojedinca.

"Republika Srpska treba da nadživi sve nas i snagom svojih institucija i sa svojim narodom treba da pruži jednak, normalan i kvalitetan život svim njenim građanima", rekao je Borenović novinarima u Banjaluci povodom obilježavanja 9. januara - Dana Republike Srpske, prenele su banjalučke Nezavisne novine.

Borenović, koji je prisustvovao liturgiji u sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci, rekao da u Srpskoj svako treba da odgovorno radi svoj posao i da pruži kvalitetan život svakom čoveku.

Borenović je ocenio da se u narednom periodu pred svima nalazi nekoliko ključnih izazova, a to su kako sačuvati narod da ostane u Srpskoj, da živi i radi od svog rada i kako institucije da jednako štite i čuvaju sve svoje građane.

Liturgiju je služio patrijarh srpski Irinej.

11:02 - IZMENE U SAOBRAĆAJU I ZATVORENI LOKALI

Zbog svečanosti izmenjene su linije javnog prevoza 14b, 17A Starčevica, kao i na liniji broj 20.

U Banjaluci su zatvoreni parkinzi kod zgrade RTRS-a, “Kraša”, stare autobuske stanice, Starog Zenita i Kastela.

Lokali u centru grada u svim ulicama sa zatvoreni od 10 do 18 časova, a ne rade ni oni na Trgu Krajine, Trgu srpskih junaka, u Aleji Svetog Save, kao i drugim ulicama u užem i širem centru grada.

11:21 - KOLONA VOZILA SA TROBOJKAMA NA ULICAMA BANjALUKE

Kolona vozila sa zastavama Srpske prošla ulicama Banjaluke (FOTO)
Kolona vozila sa srpskim trobojkama prošla je danas ulicama Banjaluke povodom 9. januara - Dana Republike Srpske.

U Republici Srpskoj danas se prigodnim manifestacijama svečano obilježava Dan Republike Srpske i 27 godina njenog postojanja.

11:35 - DODIK: PONOSAN SAM ŠTO MOGU SVAKI DAN DA BRANIM SRPSKU

Predsedavajući Predsednistva BiH, Milorad Dodik, poručio je da je 9. januar sinonim za slobodu srpskog naroda za koju su položeni životi.

"Ta sloboda je izgrađena na ruševinama bivše zemlje. Važno je da se danas okupimo oko 9. januara jer se okupljamo oko slobode, našeg identiteta, svega što je važno za jedan narod", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci nakon Svete arhijerejske liturgije koju je u Sabornom hramu Hrista Spasitelja služio patrijarh srpski Irinej.

On je naglasio da srpski narod gradi tu slobodu da bi razvijao sve svoje vrednosti - veru, kulturu, obrazovanje, sport, ekonomiju, lokalnu zajednicu i celu Republiku.

"Danas je važan dan u istoriji Republike Srpske. Ponosan sam što branim Srpsku na svakom mestu i želim joj sve najbolje, kao i svakom pojedincu koji u njoj živi bez obzira na veru i naciju", istakao je Dodik.

Patrijarh Irinej izjavio je da se Srbi vraćaju veri i Bogu, što je dobar znak da će nadvladati sva iskušenja koja ih, kao i uvek, prate.

U obraćanju nakon Svete arhijerejske liturgije koju je služio u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci, patrijarh Irinej je rekao da Republika Srpska slavi Svetog arhiđakona Stefana - prvomučenika koji je položio život za svog Gospoda.

11:41 - GOVEDARICA: RS DA BUDE DRŽAVA VLADAVINE PRAVA

Predsednik SDS Vukota Govedarica poželeo je da Republika Srpska bude država vladavine prava i da bude onakva kako su se pre 27 godina za nju borili. Takođe se nada da će narod bolje živeti i da neće odlaziti sa ovih prostora.

11:43 - EŠALON U UNIFORMAMA

Prvi ešalon je u uniformama iz Prvog svetskog rata.

11:48 - BROJNI GRAĐANI NA SVEČANOSTI

Brojni građani okupili su se u Banjaluci, kako bi prisustvovali obeležavanju Dana RS.


12:02 - POČEO DEFILE U BANjALUCI

U podne počeo je defile u Banjaluci povodom Dana RS.

Pre defilea, komandir Vitormi Petričević predao je izveštaj predsednici RS Željki Cvijanović, u društvu premijera Srpske Radovana Viškovića.

Cvijanović se vojnicima obratila sa “Pomoz' Bog junaci”, a oni su joj uglas odgovorili “Bog ti pomogao”.

Pored predsednice, na bini se nalazi i član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

12:34 - "DESPOT" PRIVUKAO PAŽNjU (FOTO)

Oklopno vozilo “despot” izazvalo je najviše pažnje. U pitanju je prototip koji razvija Tehničko-remontni zavod Bratunac.

Vište o tome pročitajte OVDE.

12:57 - CVIJANOVIĆ POZDRAVILA OKUPLjENE I ČESTITALA IM DAN REPUBLIKE

Predsednica RS Željka Cvijanović poželela je srećan Dan Republike okupljenima i pozdravila ih sa “Pomoz Bog junaci”.

Učesnici defilea pevali su “Pukni zoro”, kao i "Himnu kosovskih heroja".

13:02 - ZAVRŠEN DEFILE

Završen je svečani defile u Banjaluci.

13:58 - VULIN: JA SAM U SVOJOJ KUĆI

“Ja sam u svojoj kući. Republika Srpska je dom svih Srba koji veruju u slobodu. Postojanje Srpske garantuje da će Srbi živeti na ovim prostorima dostojno i kako treba. Praznik Republike Srpske je praznik svih Srba”, rekao je ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin.

14:04 - SVEČANA AKADEMIJA U DVORANI "BORIK"

Počela svečana akademija u sportskoj dvorani "Borik". Objekat obezbeđuje veliki broj policajaca RS.

14:15 - APLAUZ ZA ČOVIĆA

Dragan Čović je najavljen kao izaslanik hrvatskog naroda, što je propraćeno gromoglasnim aplauzom.

14:44 - BRNABIĆ: NAJPOTREBNIJI SU NAM STABILNOST I MIR

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić čestitala je danas građanima Republike Srpske Dan RS uz poruku da su Srbiji i RS, ali i regionu, najpotrebniji stabilnost, mir, sloboda i nezavisnost u donošenju odluka u odnosu na sopstvene najbolje interese.

Na svečanoj akademiji u Banjaluci, Brnabić je naglasila da će Srbija poštovati Dejtonski sporazum i odluke koje zajednički donesu tri naroda u BiH, ali i nastaviti da pomaže RS konkretnim projektima, a posebno kroz obrazovanje i kulturu.

„Život narodni ne sme da teče kako ga nose vetrovi“, citirala je Brnabić u Banjaluci srpskog političara i nekadašnjeg predsednika Vlade Srbije, Stojana Novakovića, ističući da su na našim prostorima vetrovi i sa istoka i sa zapada bili uvek posebno snažni i uvek su se baš ovde sudarali i prelamali.

Nema, za nas, bolje opomene od ove rečenice i naše prošlosti, navela je premijerka Srbije.

Kako je rekla, i danas živimo u kompleksnim vremenima kada nam zajedno treba mnogo političke pameti i hrabrosti da naš narod ne bi živeo kako ga vetrovi nose, već kako sam želi i treba da živi.

„Naša sadašnjost nam pokazuje da je moguće biti razdvojen granicama, a ostati nerazdeljiv i jedinstven u zajedničkom pokušaju da se posledice teške prošlosti što uspešnije i brže iscele i da se stvore uslovi za miran i normalan zajednički život u ovom delu Evrope“, poručila je predsednica Vlade Srbije.

Prema njenim rečima, samo mir i stabilnost će omogućiti da u budućnosti u celom našem regionu svi građani, bez obzira na njihovu nacionalnost ili veru, žive slobodnije, srećnije i zaklonjenije od svih vetrova.

14:51 - CVIJANOVIĆ: RS JE SIMBOL SLOBODE

“Republika Srpska danas proslavlja svoj 27. rođendan, odlučna da hrabro korača u budućnost. Ponosni smo na Srpsku koja predstavlja simbol slobode. U njoj živimo kao svoj na svome. Republika Srpska je obaveza za sve nas da ne odustajemo od svojih uverenja. Ne smemo da izgubimo snagu i veličinu ideje koja je prethodila stvaranju RS”, rekla je predsednica Srpske Željka Cvijanović.

15:17 - ZAVRŠENA SVEČANA AKADEMIJA

Pesmom “Ponosna i vječna” završena je svečana akademija povodom Dana Republike.

15:39 - DODIK: SRPSKA JE SVE VIŠE DRŽAVA

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je Dan Republike srpske obeležen na ponos svih građana

"Radujem se jer u Srpskoj nema ekscesa koji su verski motivisani. Republika Srpska je sve više država i ona će to pokazati svojim potencijalom, a ne da bi nekome napakostili", rekao Dodik.

17:08 - DAČIĆ: NACIONALNI, DRŽAVNI I EMOTIVNI INTERES ZA TESNU SARADNjU

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić čestitao je građanima Republike Srpske Dan 9. januar uz poruku da su Srbiji i srpskom narodu najpotrebniji mir, stabilnost i sloga kako bi nesmetano donosili odluke koje su u najboljem interesu našeg naroda.

"Primite moje iskrene čestitke povodom Dana Republike Srpske 9. januara i krsne slave Svetog Stefana. Srbija i srpski narod žele da Republika Srpska bude jaka, stabilna i prosperitetna", poručio je Dačić.

Kako je naveo, RS može računati na veliku podršku svih nas u daljem razvijanju specijalnih i paralelnih veza, koje su garantovane Dejtonskim sporazumom, jer Srbija ima duboki nacionalni, državni i emotivni interes za ostvarivanjem što tešnje saradnje.

17:38 - DODIK: INSISTIRAĆU NA NADLEŽNOSTIMA BIH KOJE SU DATE USTAVOM

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da će insistirati na odredbi Ustava, koja predviđa da BiH ima samo one nadležnosti koje su joj izričito i date tim aktom.

Dodik je, međutim, napomenuo da tu ne spadaju nadležnosti koje su nametali visoki predstavnici ili Parlamentarna skupština.

"Time ćemo se pozabaviti na pametan način", poručio je Dodik na prijemu povodom Dana Republike Srpske.

On je naglasio da sloboda srpskog naroda ne znači "neslobodu drugih".

Podsetivši da je Republika Srpska stvorena na današnji dan 1992. godine, Dodik je rekao da je uveren da "proslavom tog dana niko nije povređen", a da je BiH "nije želja nego moranje".

"Tamo smo, silom međunarodnog pregovaračkog procesa, stavljeni u kontekst ugovora, koji su kasnije upravo oni koji su ga kreirali masovno kršili, oduzimajući nam prava i prenoseći na nivo BiH, stvarajući nemoguću i neperspektivnu zemlju, smanjujući šansu i perspektive srpskog naroda u RS da može da se autonomno razvija, bez zapreka", rekao je Dodik.

On je ponovio da će RS raditi na vraćanju "oduzetih nadležnosti".


19:05 - VIŠKOVIĆ: SPREMNI SMO DA SRPSKU VODIMO I SA BIH, ALI I BEZ NjE

Premijer Republike Srpske Radovan Višković poručio je onima koji osporavaju Srpsku i njen dan, da time rade i protiv BiH, jer ona može opstati samo sa RS.

"Ukoliko to neki ne žele, pozivam ih da nam to javno saopšte, jer ćemo se mi toj inicijativi obradovati. Spremni smo da Republiku Srpsku vodimo i sa BiH, ali i bez BiH", rekao je Višković novinarima posle prijema u Administrativnom centru Vlade RS u Banjaluci povodom proslave Dana Republike.

On je naveo da ima informaciju da se sprema još jedna apelacija protiv obeležavanja Dana Republike Srpske.

"Moram razočarati one koji spremaju tu apelaciju, jer nikakva apelacija, niti presuda suda, neće nas sprečiti da slavimo Dan Republike", poručio je Višković, prenele su "Nezavisne novine", pozivajući se na Srnu.

On je podsetio da su do sada podnesene dve apelacije i da je Srpska svoje zakonsko rešenje prilagodila poslednjoj.

"Više se tim pitanjem ne želimo baviti, te pozivam Ustavni sud, kao i predstavnike drugih naroda iz BiH da nam se priključe u proslavi Dana Republike, kako bi i mi mogli da slavimo njihove praznike", rekao je Višković.

On je naveo da nije normalno da se Dan Republike slavi nekog drugog datuma osim 9. januara.

Izrazio je zadovoljstvo što je Dan Republike danas obeležen dostojanstveno i civilizovano i što se srpski narod, kako je kazao, odužio svima koji su živote dali za stvaranje Republike Srpske.

"Danas smo proslavili 27. rođendan Republike koji ukazuje na to da je Srpska i po godinama ozbiljna i takva će ostati", rekao je Višković.