ODLAZEĆI predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić mogao bi biti smenjen i pre nego što uskoro bude formiran novi savet ministara, na čijem čelu će biti Zoran Tegeltija iz SNSD, koji je dobio većinsku podršku na nedavnim konsultacijama parlamentarnih stranaka sa članovima Predsedništva BiH.

Kako su "Novosti" već prenele, to je najavio i poslanik SNSD u Predstavičkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac.


PROČITAJTE JOŠ: Dodik: Srpska sve stabilnija, Srbe više niko neće ponižavati

Košarac je izjavio da se na sastanku u Sarajevu, sa zamenikom državnog sekretara SAD Džonom Salivenom, Zvizdić skandalozno ponašao, iznoseći najnegativnije i najuvredljivije tvrdnje o kadrovima SNSD, a posebno o lideru te stranke i predsedavajućem PBiH Miloradu Dodiku, zatim Republici Srpskoj Srbiji i Rusiji.

Zvizdić je zamolio Salivena da Amerika podrži i učini sve, dok je još koju sedmicu on predsedavajući Saveta ministara, da Savet ministara BiH pod njegovim vođstvom donese svoj prvi nacionalni godišnji program, koji predstavlja dokument koji dostavljaju države koje imaju MAP status u NATO, nakon čega bi bio aktiviran akcioni plan za članstvo u NATO (MAP) za BiH.

"Novosti" iz diplomatskih izvora saznaju da je Zvizdić, inače član SDA, na sastanku sa Džonom Salivenom, kojem su pored američke delegacije prisustvovali i ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić, i ministar finansija Vjekoslav Bevanda, izneo najružnije uvrede na račun Milorada Dodika, nazivajući ga autokratom, koji se ponaša kao Hitler, Čaušesku ili Staljin, i koji javno govori da ne želi da vidi BiH u NATO.

Zvizdić je rekao Salivenu, kako navodi naš diplomatski izvor, da je Dodikovo antinatovsko raspoloženje pod direktnim uticajem Beograda i Moskve.

Saliven, koji je i sam bio pomalo začuđen Zvizdićevom oštrom i uvredljivom retorikom, rekao je da će SAD pružati i dalje pomoć BiH, i da su za SAD NATO integracije prioritet.

NAPADI Milorad Dodik / Foto AP

Izvori našeg lista kažu da je Zvizdić rekao da BiH može ići napred samo uz ključnu ulogu SAD, navodeći kako između prozapadnih i antizapadnih snaga, Balkan može ići napred samo ako pobede prozapadne snage.

Zbog svega ovog poslanik SNSD u PBiH Staša Košarac potvrđuje da se razmatraju modeli Zvizdićeve smene, jer nema podršku SNSD.

- Jedan od modela smene Zvizdića je i pokretanje inicijative za smenu u PD parlamenta BiH, gde su za njegovu smenu potrebne 22 ruke - ističe Košarac, za "Novosti".


MEDIJI

NAKON tirade protiv RS i predsedavajućeg PBiH Milorada Dodika, Denis Zvizdić na kraju sastanka nije propustio da pred Salivenom ospe paljbu i po medijima u Srpskoj, koji su, kako je on rekao, "svi u službi Dodikovog SNSD".


PROČITAJTE JOŠ: POTVRĐENO PISANjE "NOVOSTI": Zakinula državu za 106.000 KM

BOŠNjACI BLOKIRAJU IZBOR SAVETA

MILORAD Dodik izjavio je da ustavna i zakonska obaveza Predsedništva, u vezi sa imenovanjem predsedavajućeg Saveta ministara neće moći biti ispoštovane, jer predstavnici bošnjačkih političkih partija imaju svoje kalkulacije koje nisu u interesu ostala dva naroda, niti u interesu RS. Bošnjački političari ignorišu i Ustav i zakon i preporuke s najviših evropskih adresa o neophodnosti bržeg formiranja vlasti.

- Pre samo mesec dana u FBiH bila je histerija u vezi sa neophodnošću poštovanja Zakona o zastavi koji ja, uzgred budi rečeno, nisam bio prekršio. Šta se desilo u međuvremenu, pa da zakonoljupci zaćute, odnosno učine sve da Savet ministara ne bude formiran - naglasio je Dodik.