INSPEKTOR Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Darko Marčetić (44) iz Prijedora uhapšen je zbog sumnje da je štitio švercere marihuane i sportskih medikamenata, od kojih je iznudio novac kako bi posredovao u njihovoj zaštiti od krivičnog gonjenja.

Marčetića, koji je zaposlen u Regionalnoj kancelariji SIPA u Banjaluci, uhapsile su njegove kolege u saradnji sa Tužilaštvom BiH. Istragom je obuhvaćen i Adnan Aličić (39) iz Ključa, koji se u petak predao Tužilaštvu BiH.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić kaže da je akcija hapšenja sprovedena u okviru aktivnosti na vođenju postupaka protiv osumnjičenih za zloupotrebu položaja i korupcije.

- U akciji je uhapšen Darko Marčetić, zaposlen kao inspektor SIPA u Banjaluci. On je osumnjičen da je delujući u dogovoru sa osobama koje su izvršile ilegalan uvoz sportskih medikamenata i određene količine marihuane, zloupotrebio službeni položaj i od osumnjičenih iznuđivao novac, kako bi nezakonito posredovao u njihovoj zaštiti od krivičnog gonjenja - rekao je Grubešić.


PROČITAJTE JOŠ: DODIK: SIPA samo služi za političke obračune

Prema njegovim rečima, tokom istrage je utvrđeno da je osumnjičeni zloupotrebio mogućnost pristupa policijskim i drugim evidencijama, da bi uzimao podatke koje je iskorištavao u iznudi novca, dok ulogu Aličića nije pojasnio.


Darko Marčetić Foto Fejsbuk

- Osumnjičeni će biti predati postupajućem tužiocu Posebnog odeljenja za organizovani, privredni kriminal i korupciju, koji će ih ispitati - istakao je Grubešić, navodeći da su obojica pod istragom zbog krivičnih dela iznude i zloupotrebe službenog položaja.

PRETRESI

TOKOM akcije SIPA je pretresla objekte i prostorije koje je koristio osumnjičeni Darko Marčetić, među kojima i njegovu kancelariju u SIPA. Zasada nije poznato šta je tom prilikom pronađeno.