POSLANIK SNSD u Predstavničkom domu parlamenta BiH Nikola Špirić izjavio je da je potpuno jasno da je uvođenje sankcija njemu i članovima njegove porodice frustracija odlazeće ambasadorke SAD u BiH Morin Kormak, koja je 25 dana pred izbore "povukla poslednji potez očajnika da pomogne svojim marionetskim poslušnicima sa sarajevske sećije, Savezu za promene".

Pročitajte još: Željka ili Špirić umesto Dodika?

- Naravno da nemam zbog čega da se osećam krivim u bilo kom smislu, jer sam za 40 godina koliko se bavim politikom uvek račune polagao svom narodu i uvek bio na raspolaganju svim istražnim i pravosudnim institucijama u svojoj zemlji. Pre mogu reći da sam ponosan, jer je i ovim pokazano koliko smetam onima koji žele loše mojoj Republici Srpskoj i mom srpskom narodu - naglasio je Špirić.

- Ipak, to mi samo dodatno učvršćuje uverenje da takvi ne smeju nikada pobediti, ali me i ohrabruje da sa svojim SNSD još predanije krenem u ubedljivu izbornu pobedu - poručio je Špirić.

UDAR Američka ambasada u BiH Foto AVAZ

On je rekao da mu je žao, jer smatra da ništa nije slučajno, s obzirom na to da su mu sankcije uvedene pred izbore.

Pročitajte još: SAD uvele sankcije Nikoli Špiriću

- Pokazaće se čiji je to rukopis, ali moja je poruka da nema kolebanja i da institucije Srpske i srpski narod moraju imati principijelne stavove u odbrani. Politika se može voditi samo na bazi jasnih političkih i nacionalnih stavova - ocenio je Špirić.

On je objasnio da su mali narodi poput Srba u BiH u procesu globalizacije u velikoj opasnosti.

- Pogotovo ako imaju političke predstavnike kao što su imali ove četiri godine u Sarajevu i čiji rukopis iščitavam u ovoj odluci. Ali neka se oni bore s tim. Meni ostaje da zajedno s narodom dalje idemo u veliku pobedu SNSD na ovim izborima, najveću od Dejtona do danas - poručio je Špirić.

On je rekao da postoje jasne indikacije da su na uvođenje sankcija uticali i politički predstavnici Srba koji su u vlasti na nivou BiH.

- Postoje jasne indikacije čime se oni bave pomenute četiri godine, a to je prozivanje institucija Srpske. To je bila njihova politika u tom periodu, ali to je njihov obraz - ocenio je Špirić.

On je rekao da ga američke sankcije nisu puno pogodile.

- Idemo dalje. Nema predaje - poručio je Špirić.

Milorad Dodik, predsednik Srpske i SNSD, tvrdi da je neverovatno da je SAD uveo sankcije poslaniku njegove stranke u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nikoli Špiriću, koji je u opoziciji, i da američki državni sekretar Majk Pompeo, koji je potpisao tu odluku i ne zna ko je Špirić.

- Pompeo možda zna ko je Dodik, ali verovatno ne i Špirić. Ovo je jedinstven slučaj u svetu da se opozicioni poslanik tako tretira, obično se to odnosi na ljude iz vlasti - rekao je on.

Dodik smatra da je Špirićeva krivica što nije podržao antisrpski rad OBA BiH, jer je podneo ostavku u komisiji koja je trebalo da me prisluškuje, kao i Aleksandra Vučića, Željku Cvijanović i rukovodioce iz RS i Srbije. I naravno da su mu oni napakovali tu vrstu priče.

Kaže da je ova cela situacija ponižavajuća za SAD, a ne za Špirića, koga je pozvao da ne prihvati takvo ponašanje.

- Na kraju krajeva, već je bio u Americi, ne mora više ni da ide - dodao je Dodik i ponovio stav da su te sankcije politički obračun američke ambasadorke Morin Kormak, čiji rad je oštro kritikovao.

SANKCIJE ZBOG KORUPCIJE!

SAD su uvele sankcije poslaniku SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nikoli Špiriću zbog, kako je navedeno iz Stejt departmenta, umešanosti u veliku korupciju. U saopštenju objavljenom na internet-stranici Stejt departmenta navodi se da je Špirić tokom vršenja dužnosti poslanika bio "umešan u javnu korupciju, uključujući prihvatanje neprikladnih beneficija u zamenu za obavljanje javnih funkcija i mešanje u javne procedure".