"AKO ti je duša čista, pogodićeš i u mraku." Ove narodne izreke drži se najuspešniji streličar na levoj obali Drine, inače doktor veterinarske medicine, Stevan Josipović, ugledni Bijeljinac koji je osvojio značajne nagrade ne samo u RS i BiH.

Josipović se, kako kaže, setio svoje omiljene dečje igre "luka i strela". Brzo je napravio luk, tako što je pronašao jasenovu dasku i majstorima dao precizan zadatak. Pošto u BiH ne mogu da se kupe strele, morao je da se snađe, da ih lično napravi, a ispostavilo se da su svetskog kvaliteta.

Pročitajte još: Streličari i sa mejdana beogradskog

- Prve mete su mi, na improvizovanom vežbalištu na porodičnom imanju u Suvom Polju, bile od vreća napunjenih slamom, ili sam ih crtao na papiru - priča Stevan Josipović, koji u svemu tome ima bezrezervnu podršku supruge Sneže, profesorke geografije, i svojih sinova Miloša i Stefana. - Lukove koje sam pravio, posle kraćeg vremena, zamenio sam kupovnim, vrhunskog kvaliteta, a nabavio sam i strele, originalne, karbonske, koje su mnogo bolje od drvenih jer su preciznije.

Već u aprilu ove godine Josipović se potvrdio na Petrovaradinu, gde je osvojio sedmo mesto u konkurenciji njegovog luka, sa drvenom policom, što je, zapravo, instinktivno gađanje, bez nišana. Usledilo je treće mesto u junu, u Novom Sadu, u gađanju mete koja je u koncentričnim krugovima. A pre nekoliko dana iz Kikinde je na turniru iz streličarstva, u konkurenciji 62 tamičara, bio prvi u gađanju životinja od gume u prirodnoj veličini.