ISTRAŽNI organi rasvetljavaju ko se i pod čijom zaštitom drznuo u Prnjavoru da ovdašnji Dom zdravlja u jeku ciče zime ostavi bez grejanja, tačnije oko 200 tona uglja koje su na volšeban način "dobile krila" u grejnoj sezoni 2016/17. godine. To je za posledicu imalo ne samo nestašicu uglja u januaru te grejne sezone, nego i preko potrebnu dodatnu nabavku i više desetina hiljada maraka dodatnih troškova u kasi ove zdravstvene ustanove.

Policija je već odradila deo posla i na potezu je tužilaštvo.

- Policijski službenici PS Prnjavor dostavili su Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka izveštaj protiv M. S. (58) i N. J. (61) iz Prnjavora, zbog zloupotrebe službenog položaja, odnosno nesavesnog rada u službi - stoji u dopisu "Novostima" iz PU Banjaluka.

Pričinjena materijalna šteta Domu zdravlja u Prnjavoru iznosi 23.500 KM.

Pročitajte još: MISTERIOZNO OTKRIĆE KOD PRNjAVORA: Rupe pune "zlatnog" peska!

Izvor "Novosti" upućen u istragu otkriva da je sve počelo kada je umesto na deponiju uz kotlovnicu u krugu Doma zdravlja oko 200 tona uglja istovareno u krugu Sportske dvorane "Sloga", na sasvim drugom kraju grada. Policija je reagovala na glasine da se tone uglja Doma zdravlja nemilice razvlače, na "lepe oči", ispod cene i da se, navodno, njime greju i neke druge ustanove.

S druge strane, Domu zdravlja za zagrevanje porodilišta i drugih odeljenja ponestalo je upravo za to predviđenih 200 tona. Problem su pokušali da prevaziđu nabavkom manje odgovarajućeg uglja, što se odrazilo na normalan rad peći. Istovremeno, preka potreba za nabavkom novih tona uglja prouzrokovala je blagajnički "minus" i zastoj u obavezama prema dobavljačima i uplati doprinosa.

Zbog kolegijalnog odnosa prema dvoje osumnjičenih koji su i dalje zaposleni u Domu zdravlja, novoizabrana direktorka dr Svjetlana Malić, imala je samo kratak komentar.

- Očekujem da presudnu reč daju istražni organi - rekla je Malićeva, odbornik u lokalnom parlamentu.


ČUĐENjE BIVŠE DIREKTORKE

BIVŠA direktorka Doma zdravlja dr Marija Stefanjuk rekla je da je iznaneđena istragom koja se povela povodom nabavke uglja. Smatra da je doslovno ispoštovana tenderska procedura, da zaposleni i pacijenti nisu cvokotali, odnosno bili bez grejanja, a da su, kako je obaveštena, tone uglja izmeštene na drugu lokaciju zbog nedostatka prostora u krugu Doma zdravlja. Kaže da je za ta tehnička pitanja bilo zaduženo "tehničko lice Nedeljko Jelić".