PREGOVORI u koaliciji SNSD-DNS-SP su u završnoj fazi i naredne sedmice se očekuje potpisivanje koalicionog sporazuma o zajedničkom nastupu na izborima vladajuće koalicije u Srpskoj.

U pregovorima je zasad dogovoreno da SNSD dobije kandidate za srpskog člana Predsedništva BiH i predsednika RS, a da DNS bira između predsednika Vlade RS, predsednika Narodne skupštine RS i predsedavajućeg Saveta ministara BiH, potvrdio je za "Novosti" lider DNS Marko Pavić.

Socijalistička partija će verovatno dobiti više ministarskih mesta i direktorskih fotelja nakon završenih izbora, a naravno ukoliko aktuelna vladajuća koalicija odnese pobedu na oktobarskim izborima.

Marko Pavić, predsednik DNS, kaže za "Novosti" da su ovoj stranci zadovoljni time u kom smeru idu razgovori u vladajućoj koaliciji oko zajedničkog nastupa na predstojećim izborima.

- U koaliciji SNSD-DNS-SP vlada dobra atmosfera i uzajamno poštovanje. Nema problema oko razgovora i već naredne sedmice biće potpisan koalicioni sporazum o nastupu na izborima - kaže Pavić.

On ističe da je SNSD najbliži tome da dobije kandidaturu za obe predsedničke funkcije, odnosno za funkciju člana Predsedništav BiH iz Republike Srpske i Predsednika RS.

PROČITAJTE JOŠ - Kandidati Govedarica i Šarović?

- DNS će prihvatiti ovakvu raspodelu pod uslovom da dobijemo pravo da prvi biramo narednu funkciju, a to je između predsednika Vlade RS, predsednika Narodne skupštine RS ili predsedavajućeg Saveta ministara BiH - ističe Pavić i dodaje da nema mogućnosti da se širi vladajuća koalicija za još neke stranke.

POZNATI FAVORITI OPOZICIJA u Srpskoj je već otvorila karte i poznato je da će kandidat za predsednika RS biti lider SDS Vukota Govedarica, a za srpskog člana Predsednišzva BiH Mladen Ivanić, počasni predsednik PDP i aktuelni član Predsedništva BiH iz Republike Srpske.

On ističe i da u vladajućoj koaliciji nema nerešenih pitanja, kako opozicija to pokušava da predstavi u javnosti, i na izbore izlaze sa čistom slikom i ciljevima.

Povodom pregovora u vladajućoj koaliciji, Petar Đokić, lider SP, najavio je da će iduće sedmice ta koalicija u javnost izaći sa zajedničkim kandidatima za predsednika RS i člana Predsedništva BiH.

- Do ove nedelje stranke će na svojim organima definisati stavove, a naredne sedmice će se sastati na završnom sastanku i izaći s imenima - rekao je Đokić, dodajući da i SP ima spremne svoje kandidate za obe funkcije, ali da će sve zavisiti od dogovora naredne sedmice.

Iz SNSD su, za "Novosti", potvrdili da će SNSD imati kandidata za srpskog člana Predsedništva BiH, i to će biti Milorad Dodik, aktuelni predsednik RS, i kandidata za predsednika RS.

- U SNSD organi stranke još nisu odlučili ko će biti kandidat za Predsednika RS, ali zasad najveće šanse ima predsednica Vlade Željaka Cvijanović. Ime kandidata SNSD za predsednika RS biće poznato u narednih mesec dana - poručili su iz SNSD, dodajući da im je cilj, kao i cilj vladajuće koalicije, apsolutna pobeda na izborima, i to na svim nivoima vlasti.