NA uzvišenju “Doline heroja” na Tjentištu, nakon odrona zemlje, van opasnosti je monumentalni spomenik, ali je pod znakom pitanja sudbina “Spomen kosturnice” u kojoj su pohranjene kosti 3.301 partizana, poginulih u Petoj neprijateljskoj ofanzivi 1943. na obroncima Maglića, Zelengore, Volujaka i kanjona reke Sutjeske na Tjentištu.

- Pouzdanije informacije o ovom graditeljskom poduhvatu ćemo imati ako se pronađe projektna dokumentacija, koje

zasada nema u posedu NP “Sutjeska”, ali su u Odeljenju za urbanizam Foče obećali su da će “pročešljati“ svu arhivu, staru oko 50 godina, ne bi li nam olakšali put ka sanaciji - kaže, za “Novosti”, Stevan Jovanović, direktor Instituta za urbanizam i građevinarstvo iz Banjaluke.


PROČITAJTE JOŠ - Srpski akademik pronašao patent za sanaciju klizišta u Srbiji

Po prvoj proceni geologa, obavljenoj u nedelju, dan nakon otvaranja klizišta, radovi na sanaciji klizišta će otpočeti tek na proleće, a sada će se preventivno produbiti odvodni kanali obronskih voda oko kompleksa spomenika “Bitke na Sutjesci”.


KOSTURNICA NIJE BEZBEDNA

SPOMENIK je urađen na čvrstoj podlozi, a “Spomen-kosturnica”, koja je sada udaljena od klizišta oko 15 metara, nije potpuno bezbedna, jer se praktično nalazi na rubu zemljanog nasipa - veštačkog brda.