BANjALUKA - Zakon o posebnom registru osoba pravosnažno osuđenih za krivična dela protiv polnog integriteta i iskorišćavanja dece trebalo bi da bude usvojen u Narodnoj skupštini Republike Srpske do kraja godine, najavio je u četvrtak pomoćnik ministra pravde Slobodan Zec.

On je naveo da je Ministarstvo pravde Srpske izradilo radnu verziju ovog zakona, koji će biti dostavljen na usvajanje Vladi, koja će ga u formi nacrta uputiti Narodnoj skupštini na razmatranje na prvom zasedanju u novembru.

- Nakon usvajanja nacrta zakona u Narodnoj skupštini, što će zavisiti od njene dinamike rada, Vlada Srpske će taj zakon u formi predloga uputiti parlamentu na usvajanje već u novembru ili decembru - rekao je Zec na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Predsednik Radne grupe za izradu ovog zakona Ivanka Marković kaže da je svrha ovog akta obezbeđivanje zaštite dece od seksualnog zloupotrebljavanja i iskorišćavanja, kao i sprečavanje pravosnažno osuđenih osoba da ponovo izvrše isto ili slično krivično delo.

PROČITAJTE JOŠ - UŽAS: Pedofil se predstavljao kao doktor

Ona kaže da će, prema ovom zakonskom aktu, svi koji u svom radu ostvaruju neposredan kontakt sa decom, pa čak i predstavnici institucija koje odlučuju o pravima deteta, prilikom zapošljavanja osoba koje dolaze u kontakt sa decom biti dužni da provere da li se ta lica nalaze u registru.


STATISTIKA

PREMA podacima iz MUP-a RS, samo u prvih osam meseci počinjeno je 13 krivičnih dela protiv polnog integriteta u kojem su žrtve deca, među kojima su sedam dela polnog nasilja, jedno prikazivanje i posedovanje dečje pornografije.