USTAVNI sud BiH u subotu je doneo odluku o zabrani održavanja referenduma u Srpskoj. Ekspresno je stigao odgovor predsednika RS Milorada Dodika - idemo na referendum 25. septembra bez obzira na ovu odluku!

To je epilog višečasovne sednice najviše pravne instance u zemlji na kojoj je odbijen zahtev Narodne skupštine Srpske da preispita odluku kojom je proslava 9. januara kao Dana RS proglašena neustavnom, jer vređa Bošnjake.

To znači da ostaje na snazi odluka suda iz novembra prošle godine da je proslava 9. januara neustavna. Ustavni sud BiH obavestiće Tužilaštvo BiH da vlasti Srpske nisu sprovele ovu odluku što je - krivično delo.

U Srpskoj je ocenjeno da je Ustavni sud BiH nastavio da provodi politiku bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića koji je i osporio Dan RS. Izetbegović je od suda tražio i zabranu referenduma, i to mu je ispunjeno.

I ova odluka, baš kao i ona iz novembra prošle godine, donesena je glasovima dvoje bošnjačkih sudija (bivši funkcioneri SDA) i tri strana - preglasavanjem srpskih sudija.

- Referendum o Danu Republike biće održan bez obzira na odluku Ustavnog suda BiH - rekao je u subotu predsednik Srpske Milorad Dodik.

On je pozvao građane da izađu na referendum i potvrde da će 9. januara i dalje slaviti Dan RS.

- Nema odluke Ustavnog suda BiH koja može da dovede u pitanje održavanje referenduma o Danu RS. Bilo bi dobro da su ukinuli svoju odluku. U svakom slučaju, održaćemo referendum - rekao je Dodik.

Srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić je najavio da će zbog odbijanja zahteva vlasti RS za preispitivanje odluke oko Dana RS u BiH nastupiti "neviđeno" pogoršanje prilika.

MEJER: USTAVNI SUD NEBITAN AMERIČKI stručnjak za Balkan Stiven Mejer istakao je da je Ustavni sud BiH postao suštinski nebitan u smislu ozbiljne, uvažene i zakonske institucije, i naglasio da održavanje referenduma o Danu RS ne krši Ustav. - Sud i dalje ima troje sudija međunarodne zajednice, koje, kao što je slučaj i sa Savetom za provođenje mira i visokim predstavnikom, predstavljaju neželjeno i nepotrebno spoljno uplitanje u unutrašnja pitanja BiH - naveo je Mejer.

- Odbacivanje zahteva RS je dolivanje benzina na vatru - rekao je Ivanić.

I lideri opozicije u RS su potvrdili da neće odustati od održavanja referenduma u RS.

Predsednik NDP Dragan Čavić ponovio je da ni odluka Ustavnog suda BiH ne može odgoditi referendum.

- Tu odluku može da promeni samo parlament RS. Ako to neko iz vlasti predloži u NSRS, onda je to kapitulacija vladajuće koalicije u RS - istakao je Čavić.

Članovi stranke Ujedinjena Srpska u subotu su u Banjaluci održali skup podrške referendumu okupljanjem ispred zgrade Narodnog pozorišta i šetnjom do Trga Krajine, noseći srpske zastave i uz pratnju trubača.


IZETBEGOVIĆ: CRVENA LINIJA

BOŠNjAČKI član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović je rekao da ne treba pričati o tome šta će se desiti ako RS ne odustane od referenduma, nego šta će Dodik uraditi.

- Dodik je RS uvukao u tu protivustavnu i antidejtonsku avanturu. U toku su intenzivni diplomatski napori s ciljem da postupci RS ostanu u okvirima Ustava BiH. Ovaj referendum je crvena linija, eventualni referendum o izdvajanju RS iz BiH, koji je najavljivan za 2018, značio bi njen prelazak - smatra Izetbegović.