MOSTAR - Ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov izjavio je da bi rešenje za Mostar trebalo da bude rezultat dogovora svih nacionalnih grupa u tom gradu i da treba da budu uvaženi i interesi srpskog naroda u toj sredini.

- Smatramo da grad Mostar, kao i ostali gradovi u BiH, treba da ima svoje legalne izborne predstavnike. Smatramo da je važno da se i u Mostaru održe izbori kada i u drugim gradovima u BiH i da se ispoštuje odluka Ustavnog suda BiH - rekao je Ivancov Srni nakon sastanka sa Koordinacijom srpskih udruženja i predstavnika SPC u Mostaru.

Ivancov je naglasio da je Rusija spremna da pruži pomoć u procesu dogovora.

Na pitanje da prokomentariše činjenicu da predstavnici srpskog naroda nisu bili pozvani na pregovore u vezi sa Mostarom koji su vođeni u organizaciji američke ambasade u BiH, Ivancov je rekao da neće kritikovati kolege iz diplomatskog kora u BiH:

- Svoj stav sam izneo. Ima nekoliko varijanti kako može da teče pregovarački proces. Važno je da na kraju pregovora konačan rezultat odgovara svima i obezbeđuje interese svih.

Iz Koordinacije su istakli da nacionalni interesi Srba moraju biti zaštićeni, jer je to, kada je u pitanju Mostar, zagarantovano i Dejtonom.


OSAM GODINA BEZ GLASANjA

Izbori u Mostaru nisu održani osam godina, a nisu raspisani ni ove godine, jer nije sprovedena odluka Ustavnog suda BiH koja nalaže da se u Izbornom zakonu BiH promene izborna pravila za Mostar u nekim delovima za koje je ocenjeno da su diskriminišući.

Predsednici SDA, HDZ BiH i SBB nisu prošle sedmice na sastanku sa američkim ambasadorom u BiH Morin Kormak postigli dogovor o održavanju izbora u Mostaru.