BORCI Srpske u nedelju su tradicionalno obeležili svoju krsnu slavu Mitrovdan svetim liturigijama, paljenjem sveća i polaganjem venaca širom RS.

Predsednik RS Milorad Dodik čestitao je predsedniku BORS Milomiru Savčiću i svim članovima ove organizacije slavu - Svetog velikomučenika Dimitrija.

"I ovom prilikom želim da naglasim nemerljiv doprinos koji su borci Vojske Republike Srpske dali u borbi za slobodu i ravnopravnost našeg naroda i stvaranje Republike, zbog čega im dugujemo trajnu zahvalnost i poštovanje", navodi se u čestitki.

NEVESINjE - Vladika Grigorije nakon službe u Hramu vaznesenja Gospodnjeg podsetio je na herojske podvige Nevesinjaca tokom mitrovdanskih borbi i poručio njihovim porodicama da ne tuguju već da podignu "srca gore" i da svoju tugu i muku pretvore u slavu jer to je, kako je rekao, pravi put.

KOZARSKA DUBICA - Predsednik opštinske boračke organizacije Dragoljub Ćibić je naglasio da su borci svesni teške ekonomske situacije: - Taj momenat treba prevazići jedinstvom svih koji žive na ovim prostorima i težiti da napredujemo ka boljoj budućnosti, da borci budu zadovoljniji svojim statusom i položajem.

Inače, tokom odbrambeno-otadžbinskog rata, u raznim jedinicama VRS učestvovalo je oko 6.000 boraca iz Kozarske Dubice, poginula su 224, uglavnom pripadnici 11. dubičke pešadijske brigade.

                                                                                                                Višegrad

VIŠEGRAD - U toku ove godine sve porodice poginulih boraca sa područja opštine Višegrad, koje su konkurisale za stanove, biće zbrinute u novoj stambenoj zgradi na kojoj se radovi privode kraju - rekao je predsednik Predsedništva Boračke organizacije Višegrad Milisav Vasić.

PALE - Predsednik BO Pale Mihajlo Parađina izrazio je zadovoljstvo stambenim zbrinjavanjem boračke populacije i naveo da su u saradnji sa resornim ministarstvom, još 2010. godine stambeno zbrinute sve porodice poginulih boraca i ratni vojni invalidi od prve do četvrte kategorije. Vence na spomenik su položile i delegacije opštine Pale, Grada Istočno Sarajevo, SUBNOR-a, bivše elitne jedinice VRS "Beli vukovi", Prvog odreda specijalne brigade MUP RS i Udruženja penzionera Pale.

UGLjEVIK - Pomen-parastos služen je za 301 poginulog srpskog borca iz Ugljevika u hramu Svete Petke Paraskeve.

- Dugujemo veliku zahvalnost borcima koji su sačuvali naš kraj, a naša dužnost i obaveza je da pomognemo porodicama poginulih - rekao je Vasilije Perić, načelnik opštine koja za borce godišnje izdvoji 150.000 KM.

SOKOLAC - Delegacije Opštinske boračke organizacije i opštine položile su vence na Centralno spomen-obeležje, na kojem su ispisana imena 1.170 poginulih boraca u odbrambeno-otadžbinskom ratu sa prostora sarajevsko-romanijske regije.

Kozarska Dubica

PLAN POMOĆI

I u Doboju je u nedelju, služenjem parastosa poginulim borcima VRS sa ovog područja i lomljenjem slavskog kolača, proslavljena krsna slava. Predsednik Skupštine dobojske Boračke organizacije Pero Tubić je kao prioritet naveo izradu socijalne karte ugroženih članova radi izrade plana pomoći za narednu godinu.