ZVORNIK – Pripadnik radikalnog vehabijskog pokreta iz Tuzle Nerdin Ibrić je u terorističkom napadu na policijsku stanicu u Zvorniku, sa pokličem „Alahu akbar“, ubio policajca Dragana Đurića, a ranio njegove kolege Stevu Milovanovića i Željka Gajića. Napadač je potom ubijen u razmeni vatre sa policijom, potvrđeno je „Novostima“ u policijskim i bezbednosnim krugovima u RS.

Nezvanično, napadač star oko 24 godine, stigao je oko 19.15 časova, u trenutku primopredaje smene, ispred policijske stanice u automobilu „golf dva“ crne boje i odmah je po izlasku iz vozila u upadu u stanicu „sačmarom“ počeo da puca na policiju. Prvo je pogodio Đurića, a onda je ubijen u pucnjavi.

Metež i haos vladali su u tom trenutku na zvorničkim ulicama. Oko zgrade policijske stanice bilo je krvi. Prolaznici su bežali na sve strane.

Policajci su, spašavajući sopstvene živote, otvorili vatru na napadača koji je imao dve puške kod sebe, a izgledom je podsećao na pripadnike vehabijskog pokreta, rekao nam je policajac iz Zvornika.

Ministar za unutrašnje poslove Republike Srpske Dragan Lukač rekao je da su poznati novi detalji napada, a da je policija odmah nakon napada blokirala kuću napadača u selu Sapna.

Lukač je rekao i da su "od jednog policajca, bošnjačke nacionalnosti u Zvorniku, dobili informaciju da se Ibrić poslednjih meseci čudno ponašao i da se prilikom molitve u džamiji posebno izdvajao, da je klanjao po vehabijskim običajima".

- Sve upućuje da je vezan s vehabijskim pokretom. Videćemo da li je povezan s drugim licima i da li je ovo planirani i pojedinačni napad, rekao je Lukač.

Lukač je pozvao sve građane u Zvorniku da ostanu mirni, ističući da će policija, u skladu s svojim ovlašćenjima, istražiti napad na policijsku stanicu u toj opštini.

- Pozivam sve građane da ostanu mirni i svi će dobiti kompletnu informaciju o čemu se zapravo radi, rekao je Lukač, koji je posle napada na policijsku stanicu hitno otišao u Zvornik i najavio da će ostati u toj opštini i tokom noći.

On je za RTRS rekao da se nada da neće doći do bilo kakve osvete ili bilo čega što bi moglo da uznemiri RS i BiH i da će policija preduzeti mere da zaštiti sve građane.

Lukač je kazao i da je razgovarao s ministrom za bezbednost Draganom Mektićem i direktorom SIPA-e Goranom Zubcem i da se očekuje dolazak tužilaca BiH u Zvornik koji će voditi istragu, budući, kako je naveo, da se radi o terorističkom činu. Vlada Republike Srpske osudila je na kasno večeras na vanrednoj sednici napad u Zvorniku, i pozvala na mir i toleranciju.

Kako saznaju ''Novosti'', obaveštajne strukture u BiH su imale još pre tri dana informaciju da se priprema napad u Zvorniku, ali su očigledno zakazale, jer napad nije sprečen, a nemilosrdno je ubijen policajac. Sve bezbednosne informacije govore da je reč o terorističkom aktu koji je unapred isplaniran.

U pripravnosti su sve patrole zvorničke i policije RS koje će danas obezbeđivati sve državne ustanove, škole i vrtiće u skladu sa svojim nadležnostima. Međutim, to ne znači da škole i vrtići neće raditi. Vanredne sednice Vlade RS i Predsedništva BiH povodom terorističkog napada biće održane u Banjaluci i Sarajevu.

VUČIĆ POSLAO TELEGRAM Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić uputio je telegram saučešca predsednici vlade i predsedniku Republike Srpske, Željki Cvijanović i Miloradu Dodiku, povodom napada na policijsku stanicu u Zvorniku, poručivši da je snažno potrešen vešću o najstrašnijem napadu u kojem je stradao policajac.
"Teško je u trenucima velike tragedije naći reči utehe za porodicu čoveka koji je posvetio život očuvanju mira i bezbednosti. U ime Vlade Republike Srbije i svoje ime vama i porodici upućem iskreno saučešće", navodi se u telegramu premijera Vučića. On je najavio da će Dodik zajedno sa ministrom unutrašnjih poslova RS doputovati za dva dana u Beograd gde će razgovarati kako sa njim tako i ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem.
Građani Zvornika su bili u šoku.

- Čuo sam rafalnu paljbu u blizini policijske stanice. Osetio sam da se nešto strašno dešava. Pobegao sam i sakrio se iza obližnjeg zida, kaže slučajni prolaznik.

Na lice mesta odmah su stigli i istražioci Tužilaštva BiH i Agencije za istrage i zaštitu BiH.

- Agencija je u koordinaciji s MUP RS mobilisala sve svoje obaveštajne kapacitete radi prikupljanja saznanja i informacija u vezi s ovim događajem, potvrdila je „Novostima“ Kristina Jozić, portparol Agencije.

Obaveštajno-bezbednosna agencija večeras je obavestila sve agencije u BiH o mogućim novim napadima na policijske stanice širom BiH. Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić potvrdio je da su pre tri dana postojala obaveštajna saznanja o mogućem terorističkom napadu.

Predsednik Medžlisa IZ Zvornik Mustafa ef. Muharemović osudio je napad i ubijanje i ranjavanje policajaca u Zvorniku, a ceo tekst možete pročitati OVDE.

DODIK: TERORISTIČKI AKT
Predsednik RS Milorad Dodik izjavio da je teroristički napad na policijsku stanicu u Zvorniku dokaz da Srpska ne može da računa na obaveštajne izvore iz BiH.

- Nije bilo nikakvih podataka o terorističkom napadu. To samo govori koliko bezbednosna struktura u BiH funkcioniše i koliko ima potencijalnih terorista spavača, koji su u svakom trenutku spremni da bilo gde naprave teroristički akt - rekao je Dodik.

On je istakao da je ovo napad na institucije sistema i da sigurno nije individualan čin, mada će svi pokušati da to na taj način prezentuju.

Dodik je podsetio da je napadač izabrao kao metu napada policijsku stanicu, došao sa automatskom puškom, vikao "Alahu akbar" i bezočno ubio policajca.

Bez obzira što je pojedinac izvršio ovaj napad, kaže Dodik, on je morao u nekoj sredini da bude edukovan za tako nešto.

- Očigledno je da je tu reč o napadu iz verskih i terorističkih razloga i da je ovo teroristički akt - rekao je Dodik.

UPOZORAVAMO DA JE SNIMAK UZNEMIRAVAJUĆEG SADRŽAJA


Ministar unutrašnjih poslova RS Lukač odmah je mobilisao svu policiju RS i stavio ih u stanje pripravnosti. Lukač je iz Banjaluke, odmah po dobijanju informacije o napadu, helikopterom otišao u Zvornik.

On je ranije upozorio da ovaj događaj može biti početak mnogo gorih događanja u Srpskoj.

- Nećemo dozvoliti da teroristi vladaju, bezbednost je podignuta na najviši nivo. Govorili smo da je borba protiv terorizma potrebna, moramo zaštititi naše policajce, građane i ustanove, jer ovo može biti početak mnogo gorih dešavanja u RS. Preduzećemo sve moguće mere da zaštitimo građane. Građani se takođe trebaju uključiti i dostaviti sve eventualne informacije o teroristima. Imaćemo odgovore na ovakve stvari, nećemo oprostiti niti zaboraviti, to svi moraju znati, izjavio je Lukač.

ŽELE DA DESTABILIZUJU RS
Ekspert za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević kaže za „Novosti“ da je napad u Zvorniku osmišljen radi destabilizacije RS i regiona. – Nije slučajno meta policijska stanica, jer je to u stvari napad na državu i ustavni poredak. Bojim se da teroristi ovim napadom samo šalju poruku na šta su sve spremni i šta sve planiraju da rade u RS i BiH – upozorio je Galijašević.

STEFANOVIĆ: SAUČEŠĆE LUKAČU, MERE DA SE SPREČE SLIČNI NAPADI
Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović danas je kolegi iz Republike Srpske Draganu Lukaču izjavio saučešće zbog napada u Zvorniku, ističući da MUP Srbije preduzima sve mere kako bi sprečio slične pojave na svojoj teritoriji i pružio podršku Republici Srpskoj u borbi protiv terorizma.

"Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović razgovarao je sa ministrom unutrašnjih poslova Republike Srpske Draganom Lukačem i tom prilikom izjavio saučešće zbog pogibije policijskog službenika tokom napada pripadnika vehabija na policijsku stanicu u Zvorniku", rečeno je Tanjugu u MUP-u Srbije.

NADLEŽNI NAJAVILI OŠTRU AKCIJU PROTIV TERORIZMA
Napad na policijsku stanicu u Zvorniku izazvao je oštra reagovanja nadležnih u Republici Srpskoj i BiH.

Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić je rekao da ovakve stvari ne mogu biti tolerisane i najavio da će u saradnji s Tužilaštvom BiH otpočeti oštru i represivnu akciju.

"Mi više ne možemo tolerisati ovakve stvari ni u kakvom obliku. Zapali smo u ogromne probleme i, ako se ne suprotstavimo tome, samo ćemo sve dublje tonuti. Sa Tužilaštvom ću naći konkretan odgovor na ove probleme", rekao je kratko Mektić u izjavi za ''Kliks.ba''.

Tužitelji Tužilaštva BiH, javlja taj sarajevski portal, na putu su ka Zvorniku gde se očekuje uviđaj, potvrdio je portparol Tužilaštva Boris Grubešić.

"Već smo pripadnicima MUP-a RS i SIPA-e dali određena uputstva što se tiče samog uviđaja i daljih aktivnosti u istrazi očekujemo da će uskoro biti na mestu događaja", rekao je Grubešić istakavši da se više informacija može očekivati u utorak ujutru.

Direktor SIPA Goran Zubac takođe je najavio suzbijanje terorizma.

Prema njegovim rečima, napad na policijsku stanicu u Zvorniku je dokaz da u BiH postoji terorizam, te da je ovo izražen toristički napad.

"Sa Tužilaštvom i svim ostalim agencijama moramo sprovesti sve mere kako bismo suzbili terorizam ili će doći vreme kada će terorizam definisati državu", izjavio je Zubac.