BANjALUKA - Odluka Evropske unije da od 1. aprila ukine ograničavajuće kvote za mleko, što će njenim članicama omogućiti da proizvode mleka koliko žele, zabrinula je domaće mlekare, koji se godinama žale na enorman uvoz, da će tek sada mleko iz uvoza "preplaviti" domaće tržište i uništiti njihovu proizvodnju!

EU će prvi put u poslednjih 30 godina u potpunosti liberalizovati tržište mleka, iako su se od 2009. do 2013. kvote mleka povećale za jedan odsto, kako bi sektor mlekarstva mogao da zadovolji rastuću potražnju.

Tako je, na primer, Irska navela da planira da poveća proizvodnju mleka za 50 odsto do 2020, iako je mali proizvođač u odnosu na Nemačku i Francusku, vodeće zemlje u toj poljoprivrednoj oblasti. S druge strane, Nemačka je najavila povećanje od jedan do tri odsto na godišnjem nivou do 2020.

Vladimir Usorac, predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mlekara RS, kaže da je stanje u domaćoj proizvodnji već kritično.

- Uvoz ogromnih količina mleka iz EU u BiH je uništio domaće mlekare. Oni imaju do 100 puta veće podsticaje od nas i mnogo savremeniju tehnologiju. Takođe, našem mleku je zabranjen izvoz u EU. Nove količine mleka iz EU će dotući naše farmere - rekao je Usorac.