Elektrotehničar Aleksandar Tanić (34) iz Niške Banje ovih dana privodi kraju berbu čili paprika u svojim plastenicima pored Nišave.

Na imanju koje do pre dve godine bilo prava "džungla" Tanić je ove godine posadio skoro 1.000 strukova ekstremno ljutih paprika, a sav rod preradiće u ektremno ljute "tanijero" sosove.

Proizvodnja ljutih papričica na jugu Srbije ima dugu tradiciju, ali je malo proizvođača koji su poput Tanića posvećeni skoro isključivo uzgajanju te biljke.

Pročitajte još: ŠESTOČLANA PORODICA NASTAVLjA TRADICIJU PREDAKA: Domaćinstvo Vladana Ilića - rekorder u proizvodnji mleka

Tanić je kazao za agenciju Beta da od kada zna za sebe mnogo voli Crvenu zvezdu i ljutu hranu, te otuda i brojna putovanja na zvezdine mečeve i plastenici sa čili paprikama.

Zbog Zvezdinih utakmica, dodao je, spreman je da ode bilo gde u svetu, a zbog ljubavi prema ljutim papričicama počeo je da ih uzgaja.

foto Fejsbuk


"Prvo sam posadio 15 strukova, onda 50, a potom sam video da mi je to malo i prošle godine zakupio zapušteno imanje pored Nišave. Posle dvomesečne danonoćne borbe sa rastinjem i korovom zasadio sam čili papričicama dva plastenika dužine 30 i širine šest metara. Ove godine imam četiri plastenika, uglavnom sa čili paprikama i nešto malo paradajza i paprike 'ajvarke'", rekao je Tanić.

Pročitajte još: Meda skoro da nema, cene prelaze 1.000 dinara

Proizvodnju ljutih papričica, Tanić je počeo bez ikakvog prethnodnog iskustva pošto se niko u njegovoj porodici pre toga nije bavio poljoprivredom.


"Otac mi je pružio najveću pomoć i podršku. Sa njim i još nekoliko prijatelja sami smo napravili plastenike i krenuli da ozbiljno radimo. Seme čili papričica sam nabavio iz uvoza. U početku sam se strogo držao uputstava iz priručnika, a sad sam se malo oslobodio i vidim da ne mora baš sve da se radi tako kao što piše u knjigama", istakao je Tanić.



Za papričice koje uzgaja, Tanić je kazao da ne predstavljaju organsku hranu jer ih đubri i veštačkim đubrivom, ali jesu zdrava hrana jer ne koristi "tešku" hemiju.

"Moja ideja je da proizvodim zdrave, ekstremno ljute sosove. Ne zanima me kvantaška proizvodnja i prodaja. Sve što proizvedem, preradim u sos po sopstvenoj recepturi, bez konzervansa. Prošle godine sam napravio 500 bočica za koje sam sam dizajnirao etiketu. Jedan sos je bio kombinacija čili papričica, kruške i vanile, a drugi kombinacija čili papričica, belog grožđa i cimeta", objasnio je Tanić.

foto Fejsbuk


Za narednu godinu Tanić ima ozbiljne planove, između ostalog i proširenje proizvodnje.

"Zahvaljujući društvenim mrežama otkrio sam da mnogo ljudi u svetu obožava da jede ljutu hranu. Dobio sam već i poziv da učestvujem na festivalu čili sosova i paprika u Australiji. Poslaću im ovih dana svoje sosove, a odlazak ću da ostavim za sledeću godinu", rekao je Tanić.

foto Fejsbuk


Za narednu godinu Tanić planira i da pored Nišave otvori klub ljubitelja čili paprike.


foto Fejsbuk

Ideja mu je da, pored placa koji je uzeo u zakup, uredi obalu Nišave i da napravi kutak gde će se okupljati ljudi koji poput njega vole vatreno ljutu hranu.